Ads by

Friday, December 3, 2010

Homemade Kek: Malaysia 2010 Year End Sale

Homemade Kek: Malaysia 2010 Year End Sale: "Sempena promosi Malaysia Year End Sale yang sedang berlangsung sekarang nih, kami di Homamade Kek Lapis sedang mengadakan JUALAN MURAH bagi ..."

Friday, November 5, 2010

Cerita banjir...

saya adalah salah seorang mangsa bajir.. .famili saya pun adalah mangsa banjir.. termasuk sedara2 saya, jiran2, dan orang kampung saya adalah mangsa banjir... huhuhuhu... sudah masuk hari kelima Kg Kepala Batas di tenggelami air banjir sedalam lebey kurang 1meter...

tak larat laks nak ngarang banyak2... nanti lah bila dah ada idea tuk ngarang... ni sket je k... huhuhuhu... doa2kan lah sumer mangsa banjir selamat....

Monday, November 1, 2010

Ciskek resipi versiku..

ada gak point aku nak nulih blog arini... kesnya ada orang mintak resipi ciskek yang aku wat hasil kombinasi 2 resipi dan aku ubahsuai ikut version aku sendiri.. ahaks... anyway... resipi yang aku refer tu adalah dari --> Blog Norzahirah Ahmad dan jugak di sini --> Resipi dari izzatul.azma. But my own recipe is as follows:


BAHAN A [base]:
1. 5 paket biskut Oat Crunch, finely crushed.
   - aku guna walnut nye, tapi kureng sket bila dah mix ngan
     Oreo. Bleh guna yang Chocolate or leh tukar terus
     kepada 1/2 paket Oreo Cookies sebarang perasa
     kegemaran. If guna Oreo asingkan cream dia dulu.
     kalau nk base tebal leh lebeykan biskut k.
2. 50gm unslated butter, melted
   - guna cara double boiler tuk meltkan butter coz tanak
     hangit... [coz aku kadang ralit.. :-p] tambah butter
     kalau tambah biskut.

BAHAN B [filling]:
1. 2 ketul Philadelphia cream cheese
   - biasanya orang gunakan 3 ketul... aku maleh nk kuar
     p beli lagi seketul. hahahah...
2. 125gm gula castor
   - kalau tanak manis leh kurangkan tinggal 100gm. tapi
     gula ni tak manis sangat pun.
3. 1 cawan whip cream
   - ni aku wat sendiri sebab whip cream dah habis kat
     umah... resipi asal dari eHow ni... tapi aku follow
     steps ja n guna Dutch Lady Low Fat Milk dalam
     50ml. then tambah sebiji telur putih gred A ngan
     1 sudu teh vanila ja. gula tak letak pun.
4. 1/2 paket Oreo Cookies, patah2kan ikut size
   yang anda suka.
   - nak masuk lebey pun bleh gak. boleh pilih
     perasa anda. Either Original, Choc, Strawberry
     or apa2 lah.
5. 1/2 cup sour cream
   - optional k. kalau tanak letak ni, leh ganti dengan
     1 cup plain yogurt. ikut cup yogurt tu sudeyyy..
     aku ganti ngan Nestle Yogurt Drink perasa Lime
     Cucumber and cut off No. 6. hahahhaa....
6. esen vanilla
   - nak letak pun boleh tanak pun takpa sebab dah
     masuk dalam whip cream tadi. kalau letak lagi 1/2
     sudu teh pun bleh. leh gak ganti ngan 1 sudu teh
     lemon juice or 4 sudu teh Peel Fresh Orange Juice.
     [Peel Fresh ni ajaran Puan Nurul Azwa]

BAHAN C [topping]:
1. 2 ketul Oreo Cookies
   - asingkan cream and finely crushed.
2. Lady's Choice Strawberry Jam
   - aku guna ni sebab dah memang ada. yang beshnye,
     tak perlu susah cari strawberry sebab dalam jem ni
     dah siap ada buah. nak senang spread atas kek nanti,
     panaskan air, then double boil the jam for about 2
     minutes.

CARA-CARA:
1. mix Bahan A bagi rata then padatkan dalam loyang bagi
   rata. tekan dengan senduk nasik tu pun senang. aku guna
   loyang bulat saiz 8". masukkan dalam fridge.
2. beat cream cheese sampai kembang, then masukkan whip
   cream, pukul lagi. masukkan whip cream diikuti dengan sour
   cream, gula dan esen vanilla. pukul lagi sampai kembang n
   a bit fluffy.
3. masukkan Oreo Cookies dari Bahan B dan gaul rata,
4. tuangkan filling ke atas base yang telah disejukkan tadi.
5. taburkan Oreo dari Bahan C ke atas filling.
6. sejukkan dalam fridge sekurang2nya 4 jam - best overnight.
7. sebelum hidangkan, spread the jam on top and ready to eat!


BAKED CISKEK:
[ni untuk sapa2 yang tak sabar nak tunggu semalaman macam aku]

1. panaskan oven pada suhu 180degrees for 15 minutes, guna
   grill function.
2. masak kek for about 40 minutes.
3. sejukkan dalam 20 minutes or hingga suam2, then spread
   the jam.
4. masukkan dalam fridge for 2 hours n siap untuk dimakan!

Friday, October 29, 2010

October 2010

well... lot's of things that i missed to talk in my blog during this month coz can't find the time or mood to make a post or two....

and time do go by so fast nowadays as its already at the end of October 2010!!! Welcome November... School holiday is around the corner and it will be a lots of wedding ceremonies will be going on... well, just need to organize my schedule, i guess. ahahahaha....

actually, just thinking of writing about something else, but not in the mood... again... so, just wrinting this piece of scrap... huhuuhuhu

Sunday, October 24, 2010

Homemade Kek: Promosi Hari Raya Aidil-Adha

Nak fast update je from my co-blog.... to those yang nak tempah kek lapis buatanrumah, boleh lah tengok² kat blog nih...

Homemade Kek: Promosi Hari Raya Aidil-Adha: "Sempena Hari Raya Aidil-Adha yang bakal menjelang pada bulan hadapan, kami di Homemade Kek Lapis ingin mengambil kesempatan ini mengadakan P..."

Monday, October 4, 2010

A new "Me"

well... have finished rearranging and design my old blog to a new look! but still i feel that's something is missing in it... What ya?? anyway... i do hope you all can drop a comment [or two!] for me to consider in re-doing my blog... PLUS do give me ideas for the post... it sure helps..

Friday, October 1, 2010

Oct. 1st, 2010

wahhh!!!! 1 Oktober sudeyy??? lagi 2 bulan dah masuk new year, again!!! masih dalam mode Raya kan? so, I'm taking this moment to wish to all those yang menyambut, Selamat Hari Raya Aidilfitri....

for the las past month, tak banyak yang gue post kat blog [1 post je kan?] sebab tak larat + takde idea + to much distraction... hehehe..

anyway, i'm starting this month nye post dengan a little info from Nuffnang.. The announcement made by Nuffnang is as follow:

Dear Nuffnangers,

We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.

As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We've noticed that certain groups have been engaging click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog's owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;
- clicking on other bloggers' ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
- asking for blog visitors' help to click on the ads
- registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
- repeatedly switching to a different IP to click on own ads

Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.

Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.  

We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.
Thank you for your attention.

Say NO to click Fraud.

Cheers
Robb Chew
Blogger Relations Department
Nuffanng Sdn Bhd

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salam sejahtera Nuffnanger,

Seperti yang anda mungkin sedia maklum, terdapat 2 jenis kempen iklan yang diberikan oleh Nuffnang iaitu Metered (mCPM) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah pengunjung yang melihat iklan dan Cost-Per-Click (CPC) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah klik terkumpul dari iklan yang disiarkan.

Kami menyedari bahawa terdapat sebilangan ahli yang terlibat dengan aktiviti click fraud, iaitu perbuatan klik pada iklan CPC dengan sengaja demi menjana pendapatan pemilik unit iklan tersebut.
Aktiviti click fraud melanggari terma & syarat kami di bawah seksyen 6.

Suatu unit iklan itu sepatutnya diklik oleh pengunjung yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen iklan yang dipapar, dan bukan semata-mata bertujuan untuk menjanakan pendapatan. Sekiranya situasi ini bertambah buruk, kadar penyiaran kempen iklan akan turut berkurangan oleh kerana pihak kami hanya dapat menjual ruangan iklan di dalam blog yang tidak mempunyai rekod aktiviti click fraud.

Sistem kami mampu untuk menjejak serta merekodkan aktiviti click fraud dan sekiranya perlu, rekod-rekod yang terkumpul boleh digunakan sebagai bahan bukti bagi tujuan kehakiman. Sebelum ini, pihak Nuffnang telah pun menggantung dan menyenarai hitam pelbagai individu dan kumpulan yang terlibat dalam aktiviti click fraud. Namun, disebabkan bilangan ahli di dalam komuniti yang melakukan click fraud semakin bertambah ke suatu tahap yang membimbangkan, kami dipaksa untuk lebih berwaspada dan tegas dalam mengambil tindakan. Ini bagi memastikan ahli komuniti yang lain tidak berasa tertindas dalam jangka masa panjang.

Di antara perbuatan click fraud yang umum ialah:
- klik pada unit iklan milik blogger lain dan meninggalkan komen di blognya bagi meminta blogger tersebut untuk klik pada unit iklan milik sendiri.
- mendaftar sejumlah besar blog dan klik pada iklan dalam setiap satu.
- menukar alamat IP komputer dan klik pada unit iklan secara berulang-ulang .

Tindakan akan diambil sekiranya perbuatan di atas dapat dikesan oleh pihak kami.

Sekiranya anda mengetahui mana-mana rakan anda atau pihak lain yang terlibat dengan aktiviti ini, kami amat menghargai usaha anda menasihati mereka untuk tidak berbuat demikian. Mana-mana ahli yang dikesan melakukan aktiviti click fraud akan diambil tindakan tegas oleh pihak kami, sama ada melalui penggantungan atau penutupan akaun miliknya.

Terima kasih atas perhatian anda.

Sekian,
Robb Chew
Jabatan Perhubungan Blogger
Nuffnang Sdn Bhd


Note: as per copy from my email sent by Nuffnang Community Announcement.

Thursday, September 2, 2010

ngantukss dan zzzzz....

hari ni aku nak beblog pasal ngantuks dan tido... hahaha.... sebab apa aku pilih topik nih??? sebab wat masa skang nih aku agak ngantuks yang bleh membuatkan aku tidooooooo.... huuuuu.... TAPI... tak leh la nak tido kat bazar nih... nanti boss marah laakss walaupun dia takde... ekeekkee... [maap ye Fuan Nurua... terkutuk u kejap]

aku p kat Incik Google dan type: sleep... terus nampak Mr Wikipedia and aku pun klik lah... baca² sket kat situ then aku nampak table nih:

[Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep]

erkk... aku nak masuk kategori mana ye??? hurmm.. akan dipertimbangkan tuk range 8-10 hours kot.. hahahaha... then aku tengok bawah table tu ada 1 tajuk mini yang menarik perhatian aku.... secara kasarnya, terjemahannya bermaksud: HUTANG TIDUR...

Kepada mereka yang tidak tau apa itu Sleep Debt... meh baca sinopsisnya... [Can read the main article here: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_debt] kot² lah ada yang terkena bahana hutang tidur nih, leh la wat panduan kan??? Sleep debt ialah kesan tidak mendapatkan rehat yang cukup dan tidur; hutang besar menyebabkan kelelahan mental, emosional, dan fizikal. [Hasil translasi daripada] Wahh!!!!... bahaya rupanya kalau ada sleep debt nih... huhuhuh...

apapun... ni post aku di kala nunggu orang datang membeli belah di gerai Senora Chantique [bazar Ramadhan Bandar Darulaman - Yawata, berhadapan dengan Norlee Collection]...

Tuesday, August 31, 2010

31 August 2010M = 21 Ramadhan 1431H

31 August 2010M = 21 Ramadhan 1431H.

2.30am: pulang dr bazar.

2.40am: sampai rumah & wat apa yg patut - cuci muka, kaki, minum2. :-)

3.05am: on laptop, on9 skype, ym & firefox [reload smua tab]

3.10am: fesbuking, cafe world, bejeweled blitz :-D.
Open blogspot new post, taip tajuk then sambg cafe world sambik pk nak type post.

3.30am: tetido in between main game & pk pasal post.. :$ [hahahaha - hebat tol pk smpai tetdo kan?]

4.00am: dikejut oleh Si Kenit! [arghhh!!] sebuk dgn Stacy dia lepas minum susu. Huhuh..

4.30am: sambung zzz...

5.00am: mangkit soq.. Huhuh.. Mata separuh pejam da ni.. Kemas meja - Sidah bsuh pinggan, lagi.. :-S

5.45am: lepak dgn laptop tunggu Subuh n terus tdo!!

Hahahaha.. Ngantuk gler! Kul 11am nk p bazar, mama lak suh bwak Kenit ronda dulu sbb my BIL & kakak tak bwak dia pg td. [Sowi ye Nurua, I masuk lewat arini] Haishhh...

Sambil tahan ngantuk kat bazar dgr lagu dangdut kdai sblh yg memwatkn aku separuh pening perut, aku pun continue blog post aku dgn henpon SE W508 aku yg warna putih ini.. Alaalaalaaalaaa..

This message has been delivered to your e-mail account by the Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 60124197557

You have received this Multimedia Message in your email inbox and it has been reformatted in order to be visible in your email client. However, Multimedia Messages have slideshow like qualities that are best viewed with the MMS capable player located in MMS capable devices or in our Web based MMS Player.

This message can be viewed as it was originally intended

To view this message as it was originally intened click on the button below...

Friday, August 20, 2010

Untuk kamu...

dah banyak hari aku dok tengok sumer orang share link video nih kat fesbuk tu... tapi tak terasa nak tengok.. pagi nih baru tingin nak tengok klip tu.. RUPANYA BESTT!!!! Credits to Mr Zack Zukhairi. so aku pun search lah lagu ni kat En. Google and dapatkan lirik dia kat sini... along with the song laa...

Tajuk Lagu: Yang Terindah
Oleh:  Dakmie
OST: I’m not Single (Filem Melayu)


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jikaku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

for me, it's a sweet song specially kalau tengok kat blog Mr. Zack Zukhairi ni yang along with the pictures... nak lagi feel, tengok video nya kat sini.

Wednesday, August 18, 2010

Aktiviti Ku

setelah berhari ku tangguh² perkara tersebut, hari ni aku nekad melakukannya... huhuhuhu... apa dia? apa lagi kalau bukan mengemas wardrobe baju aku... adesss.... nak kata baju sangat banyak macam tidak... tapi... tu lah tuuu.... heheeheee

t-shirt² yang belum siap
berlipat... adessss


baju² yang PERLU simpan
dalam almari
tempat gantung baju² yang selalu
ku pakai ke sana ke mari... huhuhuh












well... they do say, 1 picture is worth a 1000 words... so far i have 3 pictures... u all can do the essay lah... wakakakakaa.... kesimpulannye, baju aku tak lah banyak sangat kan?? uhukss....

dah habis ngemas baju² ni termasuk melipat, menggantung dan menyusun semula dalam almari, rak and tempat gantung tu... aku meneruskannya lagi dengan tudung² yang berselerak dalam drawer laks... adess laaaa....

kategori tudung bawal dan seangkatan dengannya
selendang, mini tudung, dan erk.. apatah lagi...
yang dah siap dilipat ni adalah tudung² yang diberi dan dibeli

Selesai sudah tuk arini.... esok sambungannya ialah ngemas barang² keperluan seharian aku... rasanya ada dah stok yang nak expired... huhuhuh... tau dek mama konpom kena bising... adessss.....


Moral: jangan suka simpan barang sesuka hati.. KEMAS!!! KEMAS!!! kalau takmo LEMASSSSS!!!!!

Monday, August 16, 2010

the alphabets: ABC

Suddenly I remembered a story about a little girl asking her mother a question. So I'm just sharing the story....

****************************************************************

One day, a mother was teaching her daughter ABC. After a few minutes, the little girl asked her mother a question.



 Girl: Mummy, why it is learning ABC is important?




The mother was surprised by the question. But still she smiled at her lovely daughter and after thinking a while, she answered the question.



Mother: Baby, it is important to learn ABC as it is related to our daily life. You see, when we wake up in the morning, we started a big A for "Aahhh...!!"




Then, we get out of our "Bed" and go to the "Bathroom" to "Beautify" ourselves.




After that, I will make some "Coffee" for "Daddy" while preparing an "Egg" omelette for you.


****************************************************************

The girl listens to her mother's story with a great interest and without any interruption as her mother continues.

****************************************************************


Mother: ... and at night, after your brothers played the "Words" game and you finished practicing your "Xylophone", you will take your favorite "Yellow" all will go to "Zzz...".


You see, dear, each and everything is a day's life is related to ABC. You cannot get rid of the ABC as it is attached to us. Now, I hope you know why we should learn ABC, dear.

****************************************************************

Ending her story with a smile, the mother looked at her daughter, and hugged her. Then, the little girl went to her room, bringing her ABC Book and from that day, she started reading it with lots of enthusiasm.

Sunday, August 15, 2010

in the middle

sedar tak sedar dah dekat 1 week kita berpuasa kan?? selama tu jugak la aku lum jejak lagi kat mana² pasar ramadhan tahun nih... sangat hebat! slalu nye tiap² tahun, 1st day aja aku dah jejak... tahun ni tatau nape malas menguasai diri.. agaknya sebab kakak ngan abang ipar aku yang rajin tahun nih.. so aku order je lah.. ahaks...

sudah di pertengahan august pun kita skang nih... kejap je kan time flies by... ikss iskss isksss.... tak lama lagi masuk bulan 9... tukar plak bulan Syawal... huisshh... raya sey!!! taapi tahun ni dapat lagi ke aku duit raya? ikss.. tahun lepas pun dah kurang orang nak bagi.. tahun ni kena la wat muka sedey sket nak dapat kan pulus raya nih.. ahaks... anak menakan pulak dah berceretet.. huhuhu... jenuh nak berlumba ngan depa nih... tapi makcik kan dah besar.. kena la pandai.. ahahaha...

anyway... kepada yang berpuasa, selamat meneruskan dan menunaikan ibadah puasa anda sehingga ke akhirnya... kalau yang diperlukan sahaja leh stop sekejap daripada berpuasa nih.. hehehe... kepada yang baru nak mula puasa tu.. join the club!!! hehehe....

Wednesday, August 11, 2010

Salam 1 Ramadhan

Yeay!!!! hari ni bermula lah satu lagi kesah baru untuk tahun ini... Kesahnya??? Berpuasa di bulan Ramadhan lah.. apa lagi kan??? So kat sini, gue mau ambil kesempatan mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa to all the Muslims out there tak kira di mana anda berada.... Moga segala perlakuan kita di terimaNya.... Aminn...


Syukur tahun ni tak payah aku nak brebut2 amek cuti or beli tiket bas dan yang paling penting tak perlu susah hati sebab nak pikiaq camna nak balik sambut posa kat umah and tekejaq2 balik ke tempat study or keja macam tahun2 lepas.. ngeee hehehehee... besh.. beshhh!!!!

apapun, still ada project baekk punya yang perlu dilaksanakan pada bulan ini.. harap2 menguntungkan lah hasilnya nanti.. insyaAllah.. doa2 kan ye kawan2...

Tuesday, August 10, 2010

Never Say Never....


See I never thought that I could walk through fire.
I never thought that I could take the burn.
I never had the strength to take it higher,
Until I reached the point of no return.

And there’s just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
It’s my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up up up,
And never say never.

I never thought I could feel this power.
I never thought that I could feel this free.
I’m strong enough to climb the highest tower.
And I’m fast enough to run across the sea.

And there’s just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
Cause this is my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

Here we go!
Guess who?
J Smith and JB!
I gotcha lil bro.
I can handle him.
Hold up, aight?
I can handle him.

Now he’s bigger than me,
Taller than me.
And he’s older than me,
And stronger than me.
And his arms a little bit longer than me.
But he ain’t on a JB song with me!

I be trying a chill
They be trying to side with the thrill.
www.musicloversgroup.com
No pun intended, was raised by the power of Will.

Like Luke with the force, when push comes to shove.
Like Cobe with the 4th, ice water with blood.

I gotta be the best, and yes
We’re the flyest.
Like David and Goliath,
I conquered the giant.
So now I got the world in my hand,
I was born from two stars
So the moon’s where I land.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

[Source: Music Lovers Group]

Sunday, August 8, 2010

nyumm... nyumm....

hurmm... dari petang tadi aku kelaparan... tapi tatau nak makan apa... kununnya tanak makan lah katakan... sebab dah dekat2 nak posa nih... sengal gilerr... sampai lah ke malam nih... baru je lepas dipper [dinner + supper]... sesedap rasa aku je makan malam2... haishhh....

mulanya kunun nak makan megi segera dalam cawan tu [mamee eh yang mawi jadi model tu?].. pehtu tringin nak letak chicken ball [brand ayamas tauuu].. kan dah kena tuang dalam mangkuk laks... skali lama laks tak makan telur mata kerbau yang merahnye goyang2 tu.. haishhh... dah nak penuh semangkuk... terus lepas makan cari laks hot water tumbler aku isi air panas and masukkan uncang teh hijau jenama Lipton... perah sehiris lemon [balance dari yang aku guna suku je 2 hari lepas]....

sambil tunggu teh tu sejuk sket aku pun layan Hot FM while typing a post for my blog nih and layan chatting ngan Kak Maz kat YM tu... dia ngadu yang perut dia masuk angin [padahal baby ada dalam perut] baby nak makan angin kot kak???.. huhuhu.... takde lah... dia ganti puasa, tapi tghari je dia lapo... kena lah buka kak.. nanti bahayakan baby dalam perut laks... anyway... aku pun tatau nak nasihatkan dia makan apa.. [aku kan single lagi... haishhhh] so aku tulun lah googlekan tips2 [klik kat sini tuk search results] tuk ibu ngandung di bulan Ramadhan yang bleh membantu dia...

the 1st website [klik sini tuk info] tu menarik coz lots of info untuk mereka yang mengandung dan nak berpuasa pada bulan puasa ini... to all the husbands out there pun patut aware menda nih.. coz ibu2 yang ngandung tu sedang bawak anak anda juga tau!!! hahahaha

anyway... hebat kan life aku tuk malam nih??? sapa nk resipi masakan dipper aku tuk malam nih leh tinggalkan pesanan yee... wakakakaaa...

p/s: sesi hati "static" tuk malam nih...

Thursday, August 5, 2010

di kala bosan nak menaip

it is 5th of August oledi!!!! time sure goes by so fast lah... less than a week lagi dah nak posa pulak... wahhhh... syukur!!!! insyaallah sempat lagi menyambut Ramadhan pada tahun ini... tahun ni tak payah nak kelam kabut berebut² pulang tuk berposa dengan famili on the 1st day cam slalu.. sebab?? i'm at HOME!!!!!!!!! hehehehe... beshhh beshhhh!!!!

tahun ni sambut merdeka dalam posa lah.... apapun... sambutan biarlah berpada and jangan membazir sudeeyy.... sama gak sepanjang bulan posa nih... maklumlah.. bazar & pasar Ramadhan kan merata².... kang dah sampai rambang mata nak pilih makanan, kain baju n kueh raya... mau terus borong ngan kedai² skali....

Thursday, July 29, 2010

bila resah...

kadang apa yang ada di hati tak sama dengan apa yang ada di dalam otak... apa yg dipikirkan tak sama dengan perasaan yang melanda... dalam keadaan ini kadang2 perkara yang di luar jangkaan boleh terjadi... susah hendak gerakkan rasa hati dengan pikiran yang bermain di minda... jadi, sabarlah hati, tenanglah minda... moga segalanya berjalan lancar...

Saturday, July 24, 2010

goshh!!!

wahh!!! sudah lama aku tak post anything kat blog nih??? hampir 2 bulan sudah... no entry for June and now July is ending... hadooiiii...

anyway... nak kata agak busy pun tak jugak, nak kata tak sebuk pun leh la tahan... so.. nape aku tak post?? hurmm.. mungkin mood swing kot.. hahahah...

banyak menda happen for the last few months and some of it memerlukan aku membuat keputusan drastik... huuuu... hopefully betul lah apa yg aku wat tu kan? [wink.. wink..]... apapun.. saya bersyukur sangat² ngan keputusan yang dibuat... mungkin it will helps me in the future... who knows... kan???

anyway... lepas ni aku ada post2 menarik tuk blog aku... nak ubah design blog ke eh tuk sumer tu??? emm.. tak perlu kot.. biar ajalah... mungkin akan add in another few "gadgets" kot... tu pun kalau rajin.. hahahaha....

Tuesday, May 11, 2010

The "Alien Boy"

It started when an alien device did what it did
And stuck itself upon his wrist with secrets that it hid
Now he's got super powers, he's no ordinary kid
He's Ben 10!

So if you see him you might be in for a big surprise
He'll turn into an alien before your very eyes
He's slimy, creepy, fast, and strong, he's every shape and size
He's Ben 10!

Armed with all new powers, he's on the case
Fighting off evil from earth or space
He'll never stop till he makes them pay
'Cause he's the baddest kid to ever save the day
He's Ben 10!

[lyric source: Ben 10 Theme Song Lyric <-- the best one I've found]

hahaha... my latest addiction!!! actually gue dah suke tengok Ben 10 [ikut kaler tema] ni masa dia first release kat tv... around 2006 kalau tak salah. sebab release kat US pun Dec 2005. tapi kadang2 laa.. kadang tu termiss gaks...

tapi since my bro-in-law n sis pasang ASTRO kat umah, so barulah rajin tengok Ben 10 nih.. hehehe... tapi bila tengok ASTRO ni tau2 ajalh... kadang tu termiss.. kadang tu kena tengok ulangan siri yang sama... so i've decided to download it all!! hahaha... [giler jahat kan?? tapi normal lah kan??]


mula2 cari En. Wiki dulu pasal Ben 10 ni kat Mr. Google [seperti yang slalu dipanggey leh cik Nisak Dalim <-- owner blog Alam & Maya, Fantasy & Reality].. dah lepas dapat nama season2 n siri serta movies yang ada, maka bermula lah torrent-hunting di Google pages... fenats seyy cari torrent yang betul2 working. tapi lastly dapat lah kumpul torrent2 tersebut!!! [yipppeeeee!!!!]


so now gue dah dapat SEMUA episod2 Ben 10 as listed kat sini... [siap leh bandingkan tajuk2 episod tu lepas siap donlod...giler fulun].


[source: Google Images Results]

cuma skang in the process nak dapatkan Ben 10: Ultimate Alien episodes sebab baru release on the April 23, 2010... as inform on the Wiki laa..  beshhh beshhhh!!!

Monday, May 10, 2010

The Day...

well.. as all of us know, yesterday is the World's Mother's Day. ada gak yang sambut besday on the same day... not to mention dalam bulan ni gak la Teacher's day [if i'm not wrong laa... hhehe]

actually ni a few years ago mas my sister's convo.

anyway, for me n my mom, no celebration. just a hug, a wish and lots of kisses!!! sebab bg gue, EVERYDAY is a mother's day! so kenapa perlu sambut on that very day saja? eventhough that day should be the most special day, tapi we should appreciate n honor our mother everyday [kadang ada gak salah ngan mama...huhuh.. ampun ma..]

apa pun, today is my most feveret nephew nye besday laks!! huhuh... tapi sayang dia ada kat Perak.. nak p celebrate pun tak dapat... takpe.. nanti belikan dia present.. hehehehe... ni pun tunggu nak tepon dia.. lum dapat wish dia lagi... .huhuh.. to Mohd Afiq Danial bin Mohd Zamri a.k.a Ayong, may your life fill with all the best thing and hope your wishes come true... mmuuuaahhhh!!!!! heheheh....

 zaman "nakal" dia... bout 5 years ago...

Monday, May 3, 2010

Huwaaaaaa

Dah masuk bulan 5?? adess.... banyaknye menda nak kena wat, itu ini begitu begini... cepatnye lah masa berlalu... kejap je dah masuk bulan baru...

disebabkan lately aku banyak lebeykan my other blog (http://rafa-homebeez.blogspot.com/) dan juga facebook pages (http://www.facebook.com/RAFAhomebeez.OnlineShoppe), so aku TERlepas pandang lah sket my personal blog nih... anyway... jangan lupa visit my blog and page tau... for this one, will update it soon after dah stabilkan diri... huhuhuh...

aku dah stop cari keja, antar resume and ricky2 keja kat luar sana [yang takde feedback setakat nih]. TAPI aku dah memulakan bisnes sendiri dengan usahasama my MaMa dan Kakak aku. deme2 nih pengeluar modal dan pencetus idea tuk aku.. aku yang kena wat keja la.. ehhehehe...

Tuesday, April 13, 2010

Round Neck World Cup 2010 T-Shirt

Sapa-sapa yang berminat nak beli t-shirt eksklusif ni boleh email or leave comments.
  • Material: 100% Cotton (Printed)
  • Price: RM30.00 only.
  • Deposit: RM15, balance must pay before delivery.
  • Delivery:
    • Orders before 30th April 2010 - target delivery by middle of May
    • Orders after 30th April 2010 - target delivery by end of May / early June
  • Size: XS, S, M, L, XL, XXL, XXL.
  • Prices are EXCLUSIVE of delivery charges.
Note: Click on the image for larger view. Please email us at rafakaybee@gmail.com for further details.

1. ARGENTINA 1

2. ARGENTINA 2

3. BRAZIL

4. ENGLAND

5. FRANCE

6. GERMANY

7. ITALIA

8. JAPAN

9. KOREA

10. NETHERLANDS 1

11. NETHERLANDS 2

12. PORTUGAL

13. SPAIN 

14. ZAKUMI

Wednesday, April 7, 2010

April 2010

dah nak masuk seminggu bulan April nih baru aku sempat nak update blog aku... hehehehe... busynye lah jobless person yang macam aku nih... kagum kan??

anyway... aku dah ubah sket interface blog aku... tapi ada problem lak kat Date & Time tuu... hurmm.. still working on it.. tatau nape tanak appear lepas aku ubah... merajuk kot... ikss ikss ikssss

anyway, also updating my other blog --> RAFA HomeBeez . blog post pasal t-shirt exclusive World Cup 2010. harga pun tak mahal... so kalau nak tau detailsnya, please visit and became our follower ataupun boleh jugak subscribe our feed there.

Wednesday, March 31, 2010

The New Search Engine: MyLook

well.. aku came across on of my friend's post dalam facebook and clicked on it to read the details... so just nak share the link with you all... sapa2 yang intrested, can try out the new search engine nih and get paid... just register and pass the ur link: http://mylook.com/join.php?x=21406.

Tuesday, March 30, 2010

mmmm

dah nak habis bulan march pun... nak masuk april plak nak datang.... so fast... ini entry aku bikin sebab busan... ahahaa

Saturday, March 13, 2010

Pasang telinga?

arini aku pulang ke KEDAH lagi!!! hehehe... besh kan??? sampai ada yang kata kat aku: "Macam dekat sangat dah kan Kedah ngan KL tu tuk dila, kan?" hahaha... apa lagi yang bleh aku jawab?? nak wat camna, dah orang takda keja nak wat... TAPI aku ulang alik pun ada sebab... bila keadaan memerlukan barulah aku berulang alik... tapi still aku naik bus.. SEBAB?? jimat dan senang... tambah lagi.. TAK PENAT!!

dalam perjalanan aku nak ke Puduraya menaiki LRT Star [RapidKL nama baru] secara tak langsungnya tadi aku "terpasang telinga" jap mendengar perbualan antara 1 kapel nih.... diorang naik kat stesen Sentul [aku naik kat Sentul Timur]... well.. bukan salah aku secara total lah sebab kapel tu yang cakap kokuat walaupun dalam LRT tuu... eheehe... al-kesahnya terjadi selepas announcement yang dibuat masa nak sampai stesen Titiwangsa:
Awek: ehh... yang kat Batu Caves tu... LRT gak ye, bang?
Pakwe: Batu Caves?? tak lah.. tu lain... [tak sempat habis..]
Awek: oohh!! tu komuter kan??? yang lain tu apa lagi ek??
Pakwe: haah... ada 4 jenis tren nih... [kena sampuk lagi....]
Awek: yang ni LRT... monorail tu yang macam ketapi tu kan...?? ehh.. ye ke?
Pakwe: bukan laa.. monorail yang kat atas tu... 2 ja. yang macam ketapi tu komuter...
Awek: oooo.... yang dalam terowong tuu?? LRT gak kan???

Pakwe sekadar menganggukkan kepalanya sahaja dan mereka pun turun kat stesen PWTC [p MATTA Fair kot..]
aku cuma mampu senyum ja sepanjang perbualan diorang nih... kalau korang tengok memang awek ni kategori cun laa.. mekap pakai rugged ala2 cam keja secretary yang tiptop... tapi aku tak sangka laks dia wat muka peghak bila pakwe dia terangkan pasal medium transportation yang agak pemes kat KL nih... hurmmm...

bukan niat aku nak kata prempuan ni tak pandai [ayat supan aku k...] tapi jangan lah menjadikan kecantikan tu perkara asas sampaikan common things macam tu dia tak amek perhatian... tatau lah aku kalau dia pandai dalam hal lain [which i personally see she's not]

my comment: not all pretty and handsome people are clever and vice versa.

Friday, March 12, 2010

Alice in Wonderland - Komen dari aku [Lagi]

rajin plak aku naip blog malam ni kan?? hahahaha... well.. dah lepas tengok 1st show aku pasal Under the Mountain [klik sini tuk baca komen aku] aku pun p la lunch dulu sementara nak tunggu 2nd show on 4.10PM... sebab dah lama tak makan butter prawn rice, aku pun naik la Level 10 tu menuju ke kaunter Mixed Fried kat food court. bleh la tahan gak butter prawn kat sini... daripada nak wat sendiri tak brapa nak pandai.. hehehehe

 Cast By: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Alan Rickman [Source: Cinema Online]

2nd movie aku ialah seperti tajuk di atas.... aku saja nak tengok yang 3D, tapi [personally] it turns out to be not as good as i've imagine... aku rasa kalau tengok yang biasa saja pun ok... WHY? sebab 3D effects tu tak banyak sangat... [tatau lah plak kalau mata aku yang tak prasan]. so bila 3D effects tak banyak, macam takde function lah kita tengok movie 3D kan?

tapi for this movie aku rate 4 1/2 * daripada 5. biasak la kan... ada johnny depp ngan anne hathaway... eventhough watak2 dalam cerita alice in wonderland yang sepertimana kita telah tau, tapi jalan cerita tuk kali nih berbeza daripada certa zaman kanak2 dulu... kalau nak tau apa yang lain... sila lah tengok yee... hehehehe

Under the Mountain - Komen dari aku

Well.. hari ni disebabkan aku tadak apa nak buat, so aku pun menjalankan lah misi mengisi masa lapang aku dengan menuju ke Times Square [antara port slalu tuk isi masa lapang]... disebabkan aku dah set dari semalam yang aku nak balik awai petangnya, so aku pun kena la kejar 1st show yang pukul 1.20PM...

movie 1st yang aku tengok ialah Under the Mountain. as copied from www.gsc.com.my:
Release Date: 11 March 2010
Language: English
Genre: Fantasy, Adventure
Running Time: 1 hour 31 minutes
Director: Jonathan King
Cast: Sam Neill.

Synopsis: From the production design and effects team who brought us movies such as "The Chronicles of Narnia", "King Kong" and "The Lord of The Rings" trilogy and based on famous New Zealand television mini series of the same name, "Under The Mountain" tells a journey of a pair of twins, Rachel and Theo Matheson.

(Source: Cinema Online)

 bagi aku, citer ni ok lah... eventhough ada sket2 plot2 dia yang "putus"... kalau nak compare ngan The Chronicles of Narnia, menang lagi lah Narnia dari movie nih... huhuh.. sebab? tah lah... tapi tak brapa nak besh pun bagi aku citer nih... kalau ampa nak tau, kena tengok sendiri....ehehehe... 3 * out of 5 dari aku...

hari ini

hahah... sebenarnya aku tadak idea nak menaip... nak review balik menda2 last week pun cam tak mampu jee... ni pun saja je online sementara tunggu makanan kat cafe world tu masak.. then aku nak masuk tido... hehehe... sok pikir sok apa "kerja" aku nak wat kat KL nih... maklumlah.. sok ari jumaat... nak pi tgk wayang pun beshh.. tapi citer apa ek?? jap lagi browse GSC online lah... eheheheh...

Tuesday, March 9, 2010

1 week

well... aku tak da idea nak mengarang sebenarnya malam [erk.. dah masuk AM laks masa aku naip nih..] ni... dah lama aku tak sebuk kat blog2 aku... sebab? macam post aku yang last aritu, aku dah mula demam.. malam ni baru je nak baek sikit... dah hilang sket demam.. maklumlah guna Kool Fever.. Whole Night Cooling... [promosi laks]...

then idung pun tak gatal2 sangat dah nak mengeluarkan menda yang sepatutnya masa selsema... huhuh... tekak pun ada baek sket... lepas ngabiskan hampir 100 hengget kat medical center tadi... saja nak suh bayar mahal sket.. aritu aku p klinik biasa amek ubat tak baek2 pun.. huhuhuh... hopefully by malam sok dah ok lah...insyaallah...

anyway... lots happening sepanjang 1 week nih... nanti aku review balik sumer and update u all yaa... take care... jangan lupa minum air banyak2 [macam aku ... naik kembung dah rasa]... n happy women's day to all the women out there...

Friday, February 26, 2010

Demam

demam.. uhuks.. uhukss... sakit tekak cam rasa nak cabut cuci, garu2 then masukkan balik... huhuhuhuh.... nak kuar pi ronda2 bawak Si Kenit pun tak larat tadi nih.. sian dia.. huhuh.. duk umah ajalah... ni pun tak larat dah nak naip.... taaa

Wednesday, February 24, 2010

Promosi daripada RAFA HomeBeez

Promosi di RAFA HomeBeez. Sila lawat http://rafa-homebeez.blogspot.com/ untuk info.

P/s: Please click ads by Nuffnang while you are there and here. Thanks

Monday, February 22, 2010

Idea Aku

sure hampa dok tertanya apa lah menda yang berkaitan ngan tajuk blog aku malam ni kan??? eheheheh.... actually IDEA AKU nih ialah untuk menjalankan perniagaan kecil-kecilan...

niaga apa? well.... setelah pikiaq berdasarkan beberapa FAKTOR yang ada seperti location, modal, time dan juga pulangan yang cepat... aku cakap ngan mama aku nak niaga makanan ringan kat depan rumah aku... tapak kedai makan aritu ada lagi so aku gunakan ajalah [save sewa tapak kan?] then barang2 yang nak dijual pun aku leh angkut kuar masuk umah aja rather than kena guna keta pi tempat len tuk niaga [jimat minyak keta dan masa nih]... modal? tak banyak sangat lah.. modal RM300 pun dah leh mula bisnes... pulangan lak harian.... [untung kan??]

tapi sure ampa pelik kan.. pasaipa depan umah? actually, umah aku [erk.. ye lah... umah mama aku k.. hehehe] tepi jalan. depan rumah laks ada perumahan yang agak ramai budak2... dan yang PALING PENTING depan umah nih ada SEKOLAH KEBANGSAAN KEPALA BATAS [skool tempat aku blajaq dulu nih... hehehe]. kalau ada skolah rendah, sure ramai budak-budak. inilah bakal pelanggan aku nanti [insyaallah].. hehehe...

itu ajalah idea aku tuk cari income sementara tadak keja skang nih... huhuh... dah p interview pun tadak hasil lagik [cedih... cedih... sob3x...] sambil2 tu online bisnes aku --> RAFA HomeBeez pun masih berjalan. so korang yang berminat nak membeli sila lah tengok ya.. mekaceh...

Sunday, February 21, 2010

The Meaningful Brick


Actually this story was copied from 1 of my forwarded emails and i would like to share with you all. For those that have read it, just make it as a reminder. For those that never read it, hope you "enjoy" the story!

************************************************************ 
A young and successful executive was traveling down a neighborhood street, going a bit too fast in his new Jaguar. He was watching for kids darting out from between parked cars and slowed down when he thought he saw something. As his car passed, no children appeared. Instead, a brick smashed into the Jag's side door!

He slammed on the brakes and backed the Jag back to the spot where the brick had been thrown The angry driver then jumped out of the car, grabbed the nearest kid and pushed him up against a parked car shouting, 'What was that all about and who are you? Just what the heck are you doing? That's a new car and that brick you threw is going to cost a lot of money Why did you do it?'

The young boy was apologetic. 'Please, mister...please, I'm sorry but I didn't know what else to do,' He pleaded. 'I threw the brick because no one else would stop...' With tears dripping down his face and off his chin, the youth pointed to a spot just around a parked car. 'It's my brother, 'he said 'He rolled off the curb and fell out of his wheelchair and I can't lift him up.'

Now sobbing, the boy asked the stunned executive, 'Would you please help me get him back into his wheelchair? He's hurt and he's too heavy for me.'

Moved beyond words, the driver tried to swallow the rapidly swelling lump in his throat. He hurriedly lifted the handicapped boy back into the wheelchair, then took out a linen handkerchief and dabbed at the fresh scrapes and cuts. A quick look told him everything was going to be okay. 'Thank you and may God bless you,' the grateful child told the stranger. Too shook up for words, the man simply watched the boy push his wheelchair-bound brother down the sidewalk toward their home.

It was a long, slow walk back to the Jaguar. The damage was very noticeable, but the driver never bothered to repair the dented side door. He kept the dent there to remind him of this message:
'Don't go through life so fast that someone has to throw a brick at you to get your attention!'

God whispers in our souls and speaks to our hearts. Sometimes when we don't have time to listen, He has to throw a brick at us. It's our choice to listen or not.

Meh kita pikir²