Ads by

Friday, February 26, 2010

Demam

demam.. uhuks.. uhukss... sakit tekak cam rasa nak cabut cuci, garu2 then masukkan balik... huhuhuhuh.... nak kuar pi ronda2 bawak Si Kenit pun tak larat tadi nih.. sian dia.. huhuh.. duk umah ajalah... ni pun tak larat dah nak naip.... taaa

Wednesday, February 24, 2010

Promosi daripada RAFA HomeBeez

Promosi di RAFA HomeBeez. Sila lawat http://rafa-homebeez.blogspot.com/ untuk info.

P/s: Please click ads by Nuffnang while you are there and here. Thanks

Monday, February 22, 2010

Idea Aku

sure hampa dok tertanya apa lah menda yang berkaitan ngan tajuk blog aku malam ni kan??? eheheheh.... actually IDEA AKU nih ialah untuk menjalankan perniagaan kecil-kecilan...

niaga apa? well.... setelah pikiaq berdasarkan beberapa FAKTOR yang ada seperti location, modal, time dan juga pulangan yang cepat... aku cakap ngan mama aku nak niaga makanan ringan kat depan rumah aku... tapak kedai makan aritu ada lagi so aku gunakan ajalah [save sewa tapak kan?] then barang2 yang nak dijual pun aku leh angkut kuar masuk umah aja rather than kena guna keta pi tempat len tuk niaga [jimat minyak keta dan masa nih]... modal? tak banyak sangat lah.. modal RM300 pun dah leh mula bisnes... pulangan lak harian.... [untung kan??]

tapi sure ampa pelik kan.. pasaipa depan umah? actually, umah aku [erk.. ye lah... umah mama aku k.. hehehe] tepi jalan. depan rumah laks ada perumahan yang agak ramai budak2... dan yang PALING PENTING depan umah nih ada SEKOLAH KEBANGSAAN KEPALA BATAS [skool tempat aku blajaq dulu nih... hehehe]. kalau ada skolah rendah, sure ramai budak-budak. inilah bakal pelanggan aku nanti [insyaallah].. hehehe...

itu ajalah idea aku tuk cari income sementara tadak keja skang nih... huhuh... dah p interview pun tadak hasil lagik [cedih... cedih... sob3x...] sambil2 tu online bisnes aku --> RAFA HomeBeez pun masih berjalan. so korang yang berminat nak membeli sila lah tengok ya.. mekaceh...

Sunday, February 21, 2010

The Meaningful Brick


Actually this story was copied from 1 of my forwarded emails and i would like to share with you all. For those that have read it, just make it as a reminder. For those that never read it, hope you "enjoy" the story!

************************************************************ 
A young and successful executive was traveling down a neighborhood street, going a bit too fast in his new Jaguar. He was watching for kids darting out from between parked cars and slowed down when he thought he saw something. As his car passed, no children appeared. Instead, a brick smashed into the Jag's side door!

He slammed on the brakes and backed the Jag back to the spot where the brick had been thrown The angry driver then jumped out of the car, grabbed the nearest kid and pushed him up against a parked car shouting, 'What was that all about and who are you? Just what the heck are you doing? That's a new car and that brick you threw is going to cost a lot of money Why did you do it?'

The young boy was apologetic. 'Please, mister...please, I'm sorry but I didn't know what else to do,' He pleaded. 'I threw the brick because no one else would stop...' With tears dripping down his face and off his chin, the youth pointed to a spot just around a parked car. 'It's my brother, 'he said 'He rolled off the curb and fell out of his wheelchair and I can't lift him up.'

Now sobbing, the boy asked the stunned executive, 'Would you please help me get him back into his wheelchair? He's hurt and he's too heavy for me.'

Moved beyond words, the driver tried to swallow the rapidly swelling lump in his throat. He hurriedly lifted the handicapped boy back into the wheelchair, then took out a linen handkerchief and dabbed at the fresh scrapes and cuts. A quick look told him everything was going to be okay. 'Thank you and may God bless you,' the grateful child told the stranger. Too shook up for words, the man simply watched the boy push his wheelchair-bound brother down the sidewalk toward their home.

It was a long, slow walk back to the Jaguar. The damage was very noticeable, but the driver never bothered to repair the dented side door. He kept the dent there to remind him of this message:
'Don't go through life so fast that someone has to throw a brick at you to get your attention!'

God whispers in our souls and speaks to our hearts. Sometimes when we don't have time to listen, He has to throw a brick at us. It's our choice to listen or not.

Saturday, February 20, 2010

RM 1 dan RM 50


  telah bertemu dengan  . Lalu berkatalah
 

, "Oit, lama tak nampak, mana ko pergi?"

pun menjawab, "Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol.. tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?"

  menjawab perlahan seraya menunduk,


"Hmm... biasa lah... Balik-balik tempat yg sama... SURAU... MASJID... SURAU...."

************************************************************
Dah memang nasib dan tempat RM1 cuma di Masjid dan Surau... nak wat macam mana... ATAU kitakah yang bertanggungjawab menjadikan nasibnya sebegitu??? Fikirkanlah...

Wednesday, February 17, 2010

Dapat income bila login ke Facebook



the system is like game2 dlm facebook.sebelum kita main kita kene daftar dulukan....cthnye kalau main farm ville kene daftar dgn farm ville...kalau main ngan mafia wars kene daftar dgn mafia wars kan...so sama dgn program ni kalau nak dpt duit kene la daftar dulu utk join program ni... Baru dpt duit dgn login facebook anda....bila tak daftar mcmana nk dpt duit??? dlm program ni bila awak add kwn dlm fb maka awak membuka peluang pd kwn awak utk dpt duit juga.


Bila kita main game di facebook kita dpt wang palsu tp bila daftar program infinitydownline dpt wang betul so modalnye kene la yg betul....tapi modainyer murahnyer berbanding keuntungan yg akan anda terima.. so kalau minat boleh email saya di dhila82@yahoo.com atau tinggalkan email anda di ruangan komen dan saya akan emailkan pasal program ni... kalau tak minat abaikan ye..

Sunday, February 14, 2010

14th February 2010


it's mid of February already?? gosshhh!!!! cepat kan masa berlalu? lepas nih pejam celik pejam celik dah habis bulan dua then masuk March. lepas tu another new year... wheewww...

apapun, aku nak amek kesempatan ni nak wish all the Chinese who are celebrating Chinese New Year, may you all have a merry,  nice and prosperous new year

GONG XI FA CAI!!!

we also may notice that ada lagi 1 sambutan lain yang berlangsung also on this date. sapa tau??? yeap... Valentine's Day... hari berkasih sayang gitu [hari lain tak leh kasih sayang ke??]... yang aku tau hari ni ramai orang yang telah berhabis tuk kekasih² depa... ada yang blanja makan, bunga [roses lah banyak kan?], chocolates, cards, presents etc. yang aku pun tatau apa lagi diorg beli. maklumlah, tak penah nk celebrate sebab slalunya hari² adalah hari tuk berkasih sayang. kan patutnya gitu...

the V-Day...

dan atas sebab hari ni jugak la aku tengok berita kat tv tadi ramai yang kena "SERBU" sebab celebrating this day. dan yang paling aku tak leh tahan ada satu kapel [kat Kuantan kalau tak salah] nih yang kena serbu oleh majlis agama kat bilik hotel. sampai pihak yang menyerbu kena pecahkan pintu bilik dan jumpa... jenggg jenggggg jeenngggggg..... [he's one of the military... sigh] sorang lelaki dan prempuan yang bukan muhrim. si lelaki, topless, buat² pengsan tuk selamatkan diri while the girl is trying to hide under the bed! siap diorang simbah air [guna mineral bottle and jug] kat atas lelaki tu tapi dia tak gerak2 until for quite a while. the girl laks trying to kaver dia nye muka ngan rambut... hebat kan?

1 tarikh 2 sambutan... itulah yang mampu aku katakan bagi tarikh tuk arini.

Saturday, February 13, 2010

Program `Kebolehpasaran Graduan' mudahkan siswazah dapat kerja


aku baru buka Utusan Malaysia Online dan nampak artikel bertajuk Program `Kebolehpasaran Graduan' mudahkan siswazah dapat kerja. well... after read it, aku nak bagi personal view lah...

this is one of the other programs yang wujud di Malaysia untuk para graduan... bertuah sungguh graduates from Malaysia [inluding aku lah] nih. banyak sungguh program2 sebegini yang disediakan. TAPI apa yang aku peliknya ialah, kenapa masih ada ramai yang menganggur?? punyalah banyak peluang pekerjaan yang ditawarkan - as we can see all these kat newspaper, websites dan juga flyers2, tapi kadar pengangguran masih agak tinggi bagi negara kita [boleh refer kat Jabatan Perangkaan Malaysia].

from the blog post of My Opera, bertajuk Masalah Pengangguran [aku baru tau ada rumus tuk kira pengangguran nih...] :
Pengangguran juga boleh dihitung dengan menggunakan rumus berikut:


Pengangguran = tenaga buruh – guna tenaga


Di mana guna tenaga adalah tenaga buruh yang bekerja dalam sesebuah ekonomi. Oleh itu beza antara jumlah tenaga buruh dengan guna tenaga adalah pengangguran.


Sebab


Pengangguran boleh disebabkan kepada beberapa faktor termasuk geseran atau normal (friksional), bermusim, berstruktur dan berkitar (cyclical).
aku juga ada baca blog post bertajuk GAMIS: Bajet 2010 Harus Menjurus Ke Arah Mengatasi Masalah Pengangguran Siswazah Malaysia. well, aku agak menyokong statement nih:
Dalam hal ini, GAMIS berpandangan bahawa strategi pendidikan yang berkesan perlu diperkasakan di seluruh institusi pengajian tinggi di Malaysia supaya dapat melahirkan graduan yang lengkap dengan pelbagai kemahiran. Justeru itu, peranan pendidikan secara am serta peranan pendidikan tinggi secara khusus dalam memberi latihan ke arah melengkapkan siswazah Malaysia dengan kemahiran dan sikap yang sesuai dengan tuntutan pekerjaan adalah sangat wajar dikaji.
so, dari sini bleh la kita renungkan regarding this issue, is it the programs yang ditawarkan kurang berkesan OR is it the graduate itself yang membuatkan mereka susah mendapat kerja? mungkin jugak ada faktor2 lain yang aku tak prasan di sini. agak2 sapa yang bleh jawap ek?

Friday, February 12, 2010

The 100Plus Baby


aku nak share ngan korang about my niece, Si Kenit Maisarah yang sangat lah agresif kalau berkaitan dengan botol air 100Plus. walaupun dia tak minum air 100Plus [sebab dia kecik lagi] tapi still, 100Plus is her favorite bottle!

tengok this movie yang aku ngan Maktok dia kenakan dia ngan botol 100Plus masa dalam keta. quite funny lah this little girl... hehehe..

Si Kenit dengan botolnya...

yang tak tahan tu, bila aku tarik je botol tu dari tangan dia, dia menjerit2 nak balik, bila Maktok bagi kat dia balik, dia suker... sampaikan kalau kat umah, dah ikat botol 100Plus sebotol kat walker dia untuk dia main... hahaha... Mama dia kata sedih ja tengok anak main botol 100Plus. ahaks!
 
suker die bila dapat dekat ngan fridge nih

Pic ni masa p makan malam kat Restoran MAMA, Jalan Sultanah, Kedah. dah Si Kenit ni asik ganggu Maktok dia nak makan, mama dia dukong la jalan2... sampai ja kat fridge nih dia suke.. cuma aku miss nak amek pic dia pegang fridge ni and gelak gatey dia tuuu.. hehehe...

Wednesday, February 10, 2010

Besday kawanku

actually... besday member aku nih semalam [kalau orang Kedah kata kemaghin] on the 9th Feb, tapi arini baru nak post kat sini... kira ok lah kan.. lagipun aku sms wish dia malam tu dan jugak dah post wish kat fesbuk dia awal2 lagi.. hehehehe... siap ngan bagi kek lagi tau....

kek yang aku "BUAT"kan tuk KAK IEJA

saja aku pilih kek yang ada number kat atas tu... terang2 papar umo dia... ahaks... dah 29 tahun lah sis... tapi orang slalu tak percaya... ingatkan baru Form 5 [saja nak lebey2] agaknya... awet muda?? maybe lah... ekekeke...

apapun... sowi la kak ieja aku takde kat KL masa nak celebrate besday ko... takpe2... tahun ni bagi chance sambut ngan tunang tercayunk sebab tahun depan dah tukar title Cik Ieja kepada Puan laks... insyaallah.. aku doakan... heheheeh.. jangan lupa jemput aku yeee.. hhuhuh

Monday, February 8, 2010

Ramlah Ram - Ketentuan


Tak semudah kau sangka
Melepaskan kau pergi
Hati yang meronta, hampa kecewa
Ku tekad sembunyikannya dari pandanganmu

Aku rela begini
Berakhirnya di sini
Dari bersamamu terus berpura
Setelah cinta tiada lagi di hatimu

(Korus)

Ku hapuskan airmata dari mengiringi
Kesengsaraan mengharung perpisahan ini
Ku pujuk jiwa nestapa
Pendamkanlah duka
Pasrah pada lara ketentuan ini

Tak semudah kau rasa
Melepaskan kau pergi
Hati yang terluka dikunjung jua
Kerinduan yang tidak tertanggung terhadapmu

Sesungguhnya
Ku tahu betapa sukar untukku
Menempuh hidup
Walau sehari tanpamu
Ku terseksa

************************************************************
hope M.Z.M reads this lyric... then you know, how hard it is for me... 

[copied the lyric from: http://liriklagu.net/]

Dah pindah rumah


well... dah banyak hari aku tak naip kat sini... ada citer yang nak dikarang.. cuma agak tak brapa nak rajin.. hahahaha... tapi arini aku citer pasal kes kitorg pindah umah aritu...

 kagum tak brapa banyak barang kitorg BERDUA?? ni pun ada a few dah dalam bilik

lupa aku nak citerkan pasal pindah umah baru... keletihan gak la setelah melakukan proses mencuci umah dan juga memindahkan sumer barang2 aku n ieja ke rumah baru... huhuhu... bekerja keras di hari Jumaat [kak ieja skip keja time nih] dari jam 9am-6pm... cam p opis ja bunyinya tapi tak pun.. kekekee.... siap orang keliling yang tengok pun terkedu tgk kitorang ngangkut sumer barang2... mekaceh kepada troli serbaguna ms ieja [beli kat Mydin tau... last stock masa tu... fenats pusing cari troli]... ahaks... daripada barang2 kecik sampai lah ke fridge, kitchen cabinet and also washing machine... sumer kitorg angkut sendiri... hahaha... nasib baik lif2 tak wat hal.. kalau tak sure ada barang2 melayang2 dari tingkat atas apartment tu... hahaha

 
belum kemas lagi... 

lepas settle angkut barang, turun ke pasar malam beli barang2 nak soru tuk malam tuu... then lepas tu naik atas balik kemas barang2 kat umah laa... hwahahahaha... letihs2... 3 hari keja ngemas ajala sambil kuar pegi beli barang2 yang patut untuk rumah baru... ekkeekek

ni bilik aku... nanti aku up pic bilik yang dah kemas...

anyway.. itu ajalah yanga aku nk citer pasal aktiviti pindah umah... orang pindah 3,4 tahun baru sekali. aku ngan ieja dah pindah umah 3,4 kali dalam masa 2 tahun.. hebat kan? sebab hebat sangat lah kitorg leh angkut sumer barang tu... padahal... ampess... wakakkakaak.... tanak aku citer part2 lain tu....

Thursday, February 4, 2010

Mati orang jahat dan orang baik

Dlm dok mencari2 siaran radio [aku dlm bas.. Area Taiping] dpt plak siaran Perak FM n dgr lah ceramah agama yg dismpaikn oleh Ustaz Khazib [aku xpasti ejaan nama n nma pnuh ni btul ke x.]

Tertarik dgn gya penyampaian beliau, aku pn lyn la. Beliau ada sbut psl kesah sorg lelaki ni naik moto p bli numbr ekor. On the way blik, dia dgr azan dr masjid n bepk smpai bla lh dia nk mcm 2. Dia pn niat nk bertaubat n trus mghala ke msjd. Blum smpt smpai, dia xcdnt n mati. [bygkn lh kta jd mcm 2. Huhu.. Nauzubillah]

Yg menark dlm cta ni, apa yg ustaz ktakn pasl org sekeliling. Msti org kta: "huiisshh.. Numbr ekor pnuh berterabur. Tu tatau la mcmna nk jwb kt malaikt." mgkn akn ada yg kta "dia bkn pnh p msjd, dok p kdai numbr ekor ja, xpyh la p ziarah" [ayt2 stended org melayu kta lh kn?]

Kta ustaz ni, sapa kta nk jd hkim pd org yg mati 2? Ada ka yg tau dia da taubat sblm 2? Jd kta xptt jathkn hukum pd dia. Berdosa kta klau xada yg nk ziarah or uruskn jenazah 2. Jd biaq pi lh kedia [loghat utara], jnji kta tnai kewajipn kta.

Ustaz ni ada gak bg 1 lg crita cth. ada sorg pak aji ni tetiap hari ulg alik ke msjd. 1 mlm ni dia p lh solat maghrib kt masjd. Ptutnya lpas maghrib ada ceramh agama tp btal. Dia pn blik lh. Lpas tgk brita kt umh kjap, dia pn p lh msjd blik nk solat isyak plak. Otw blik 2 meninggal. Msa org mai ziarah jenazah, ada la org tnya kesahnya cra pak aji ni meninggal kt mak ajinya.

Mak aji 2 pn ctalh yg pasal pak aji 2. Smpailh dia dpt brita pak aji meninggal. Tp yg pliknya kta mak aji 2, slipar yg diorg bwk blik 2 bukn pak aji yg pnya. [aku dh glak2 dh time nh.. Adei la ustaz ni]

Mati mencuri rupanya ustaz ni kta. Sbb msa nk blik 2 pak aji ni cr slipar dia xada [budk amek men tuju slipar kot... Hahaha] jd dia sebat je la slipar org. Berdosa tu ustaz kta. Nmpk ja mcm mati wt baik, tp mencuri. [terdiam aku dgr ni sbb setau aku rmai yg wt mcm ni! Aduss...] baek plak mcm lelaki yg dlm cta 1st td.
Apapn. Sbgai peringatn pd kta smua. Memg e2pn yg byk berlaku skrg. Bg kta, klau org 2 kaya berpgkt, dia org baek. Kna p ziarah wlaupn kta susah nk p. Tp jka org biasa2.. Hmm.. Sndri mau ingtlh. Aku pn xphm.
Lg 1 ustaz ni sbut pasal solat jumaat, tp aku smbg nnti lh. Ltih lak gna hp naip blog nh. Huhu..
-posted from my SE W508-

UPDATED: aku baru tau nama ustaz tu ialah Ustaz Khazim Elyas Al-Hafiz

February 2010

dalam duk rasa baru masuk tahun baru 2010, tetiba je dah nak masuk 2nd week of February!!! wow!!! cepatnye masa berlalu... haishh....

sambil creating new post kat About All nih dan ngemas barang² yang dibawa pulang [esok aku nak balik KEDAH!!!!] dan lagi dok main Cafe World... eheheh.... terpengaruh dengan kazen² ku lah nih... <-- sowi ye Yang² bersaudara... ahahha... walaupun internet connection ku agak SENGAL malam ni [tatau brapa puluh kali dah asik putus sambung putus sambung lagi] aku masih sanggup pulun online.. hahahaha...

anyway... sok aku mahu pulang ke RUMAH MAMA... sementara tak ada apa² nak wat kat KL nih.. balik lah dulu... layan Si Kenit kat umah tu.. ngusik sampai dia terjerit² pun beshh... alaaalalalaaalaaa.... pehtu padan muka aku lah kena marah ngan MakTok dia.. huhuhuh

Meh kita pikir²