Ads by

Thursday, February 4, 2010

Mati orang jahat dan orang baik

Dlm dok mencari2 siaran radio [aku dlm bas.. Area Taiping] dpt plak siaran Perak FM n dgr lah ceramah agama yg dismpaikn oleh Ustaz Khazib [aku xpasti ejaan nama n nma pnuh ni btul ke x.]

Tertarik dgn gya penyampaian beliau, aku pn lyn la. Beliau ada sbut psl kesah sorg lelaki ni naik moto p bli numbr ekor. On the way blik, dia dgr azan dr masjid n bepk smpai bla lh dia nk mcm 2. Dia pn niat nk bertaubat n trus mghala ke msjd. Blum smpt smpai, dia xcdnt n mati. [bygkn lh kta jd mcm 2. Huhu.. Nauzubillah]

Yg menark dlm cta ni, apa yg ustaz ktakn pasl org sekeliling. Msti org kta: "huiisshh.. Numbr ekor pnuh berterabur. Tu tatau la mcmna nk jwb kt malaikt." mgkn akn ada yg kta "dia bkn pnh p msjd, dok p kdai numbr ekor ja, xpyh la p ziarah" [ayt2 stended org melayu kta lh kn?]

Kta ustaz ni, sapa kta nk jd hkim pd org yg mati 2? Ada ka yg tau dia da taubat sblm 2? Jd kta xptt jathkn hukum pd dia. Berdosa kta klau xada yg nk ziarah or uruskn jenazah 2. Jd biaq pi lh kedia [loghat utara], jnji kta tnai kewajipn kta.

Ustaz ni ada gak bg 1 lg crita cth. ada sorg pak aji ni tetiap hari ulg alik ke msjd. 1 mlm ni dia p lh solat maghrib kt masjd. Ptutnya lpas maghrib ada ceramh agama tp btal. Dia pn blik lh. Lpas tgk brita kt umh kjap, dia pn p lh msjd blik nk solat isyak plak. Otw blik 2 meninggal. Msa org mai ziarah jenazah, ada la org tnya kesahnya cra pak aji ni meninggal kt mak ajinya.

Mak aji 2 pn ctalh yg pasal pak aji 2. Smpailh dia dpt brita pak aji meninggal. Tp yg pliknya kta mak aji 2, slipar yg diorg bwk blik 2 bukn pak aji yg pnya. [aku dh glak2 dh time nh.. Adei la ustaz ni]

Mati mencuri rupanya ustaz ni kta. Sbb msa nk blik 2 pak aji ni cr slipar dia xada [budk amek men tuju slipar kot... Hahaha] jd dia sebat je la slipar org. Berdosa tu ustaz kta. Nmpk ja mcm mati wt baik, tp mencuri. [terdiam aku dgr ni sbb setau aku rmai yg wt mcm ni! Aduss...] baek plak mcm lelaki yg dlm cta 1st td.
Apapn. Sbgai peringatn pd kta smua. Memg e2pn yg byk berlaku skrg. Bg kta, klau org 2 kaya berpgkt, dia org baek. Kna p ziarah wlaupn kta susah nk p. Tp jka org biasa2.. Hmm.. Sndri mau ingtlh. Aku pn xphm.
Lg 1 ustaz ni sbut pasal solat jumaat, tp aku smbg nnti lh. Ltih lak gna hp naip blog nh. Huhu..
-posted from my SE W508-

UPDATED: aku baru tau nama ustaz tu ialah Ustaz Khazim Elyas Al-Hafiz

2 comments:

Anonymous said...

Good one. Sudah menjadi satu adat, satu trend masa kini. Judge book by it cover. Bukannya not judge. Jadi berdasarkan kisah kemalangan ini apa yang saya dapat pengajaran, kita jangan sesekali mengata orang walaupun pada mata kita nampak jelas dia buruk atau baik. Nampak kacak, kemas, bergaya, selekeh, dan bermacam-macam lagi aneka fizikal yang boleh mengaburi pandangan mata. So, sebenarnya nak Judge sesiapa pun tak boleh, kecuali Judge dekat mahkamah. Kita boleh judge diri kita saja. Semoga kita mati dalam iman.

dHiLa RoZi said...

kita boleh judge orang.. tapi biar kena pada tempat dan berpatutan...

Post a Comment

Meh kita pikir²