Ads by

Sunday, January 31, 2010

borrowing, promises and lies

apa kena ngena tajuk blog aku arini?? well.. "dedicated" to someone out there..

i admitted it that i too make promises to other people and sometimes ada gak promises yang tak tertunai, lagi... sebab masa dan keadaan yang tak mengizinkan.. buat i do remember the promises... tapi masalahnya bila ada orang yang buat janji demi janji dan janji lagi.... TAPI tak tertunai satu pun!! dah plak tu alasan demi alasan and all type of excuses bleh wujud. like i'm stupid or something. macam mana ye orang macam ni bleh continue their life?? apa petua-petua yang diorang amalkan sampai berjaya melepasi orang² disekeliling?

aku tak kesah kalau nak pinjam harta menda ataupun duit [kalau aku mampu pinjamkan]. tapi biar la paham konsep nak PINJAM DAN BAYAR.. bukan pinjam dan bagi alasan² yang bulls**t [sorry kalau TERkasar] dan kemudian tak bayar. even-though tak banyak yang dipinjam [maybe korang kata aku lebih² sebab orang tu pinjam tak banyak, tapi still he owe's me] tapi sebab asik ngelat nak bayar balik nih, membuatkan aku rasa nak je kata macam² yang kurang patut... [sabo dila, sabo... <- sambil tarik napas dalam²]

kalau betul tak mampu nak bayar, aku bleh la consider [untuk jumlah yang kecik²] jugak keadaan... ini kalau keadaan lebih daripada mengizinkan nak bayar, tapi masih ngelat.. memang tak lama lah tu...

penah ada baca comments kat page member kat Facebook, 1 of my frens said that dia ada dengar orang cakap, kalau ada orang hutang kita, but taknak bayar, dan kita kata TAK HALALkan hutang tersebut, nanti bila meninggal, kedua² roh tu terapung di antara langit dan bumi...[aku pun tak pasti fakta ni sebab tak penah dengar,,, harap ada yang jelaskan]. memang la Islam menuntut kita tolong meringankan beban orang yang berhutang, tetapi ada aturannya la..

apapun... aku dah penat menuntut HAK aku daripada orang tersebut, tetapi dia masih melalaikan hutang tersebut... Pesanan aku pada manusia tersebut: selagi awak tak bayar atau mohon dibebaskan daripada hutang tersebut. HUTANG tetap HUTANG.

Thursday, January 28, 2010

Legion - Supernatural action thriller

kunun aku kata kat P-Ja tamau tengok heavy story... hehehe.. sekali padan muka aku.. tertengok gak la... walaupun tak la kategori sangat heavy.. tapi kalau bagi aku yang just nak relax seharian kemarin nih, Legion ni heavy lah... tapi terpaksa aku tengok atas sebab² tertentu...



Michael - the Jeneral for the Army of God is making an escape after stole bags of weapons.

well... sebenarnya movie ni pasal God turning humans into demons bila Dia dah hilang kepercayaan pada mereka... ada satu part dialog oleh Michael: "The last time God lost faith in men, He sent a flood. This time, He sent angels." so citer ni pasal a war between angels yang possessed humans dan berlawan dengan a group of humans yang ditolong oleh Michael.


LEGION featuring Paul Bettany as the Archangel Michael

the mission?? they angels are trying to kill the going-to-be born baby yang kononnya akan menjadi penyelamat kepada manusia di dunia. Michael sepatutnya turut membunuh baby tersebut tetapi memilih untuk berpaling tadah dengan menolong baby tersebut. this is where it all begins... he still believes in humans and they need to keep surviving to live. they just make mistakes and lost. but some of them believes that to discover some things, they must be lost...


Legion Trailer

they were few parts of the scenes that are quite funny... so... takde lah aku stressed up sangat tengok... ada gak kawan aku kata tak payah tengok la citer Legion nih... ngarut je lebey dan tak best... well bagi aku depends pada pendapat masing²...

Tooth Fairy





ni 1st movie yang aku tengok dalam movie-thon list aku... quite humorius... thumbs' up from me!!! though for family yang nak bawak kids its rated PG13 [Parental Guide for kids below 13] but its worth it. Puas hati la aku tengok this movie...

walaupun bangun awal sebab nak kejar show kul 12pm... hahaha... breakfast pun on the way je ngan sekotak Milo yang aku beli kat myNews.com at stesen RapidKL Titiwangsa tuu... hahaha... lepas tu aku beli Pretzel Dog kat Auntie Anne's la makan... [iklan jap...] tu je yang sempat beli lepas membeli tiket² wayang tuu... then aku seludup masuk GSC... huhuhu...takkan la awal² nak hentam popcorn kan??


sedap nye la pretzel² kat sini [Source: http://www.auntieannes.com/]

by the way,  Derek Thompson [Dwayne Johnson a.k.a The Rock] betul² cute je dalam outfit fairy dia tu.. hilang semua sifat² keganasan beliau dalam citer ni digantikan dengan sifat yang lawak, caring and loving... eventhough awalnya dia merupakan children's dream killer. he doesn't believe in dreams and couldn't say "What if...". that's why lah lepas tu dia kena saman daripada FairyLand dan di denda... this is where it all begins...



Derek TERpaksa membahagikan masanya untuk kerjaya ice hockeynya, his lover and her kids dan juga membayar dendanya dengan menjadi Tooth Fairy... hahahaha...

Klik title post ni and you will be directed to the GSC's website untuk baca sinopsis [leh tempah tiket wayang skali!!!!] or you can go to the official website Tooth Faity at http://www.toothfairy-movie.com/. Enjoy!!

Wednesday, January 27, 2010

my activity for today???

well... today untuk menghilangkan kebosanan, aku telah menggunakan superpower aku  iaitu menonton movie berderet-deret [movie-thon bak kata Kak Maz.. hahaha]. dah la sanggup bangun awal semata² nak sampai awal ke Golden Screen Cinemas (GSC) kat Berjaya Times Square... <-- lokasi slalu aku tuk tengok wayang...

actually aku dah bajet nak tengok wayang nih daripada semalam lagi... siap browse website GSC tengok showtimes and pilih movie...hasilnya?? aku pilih 3 movie yang baru dan susun time session supaya tak clash... hahaha... tu pun ada hati nak tengok 3rd movie, Avatar 3D, padahal dah tengok 2 kali!! tapi tak jadi sebab malas balik lewat lagi... tapi ok lah kan... aku cadangkan sesapa nak wat movie-thon macam aku, amek ari Rabu sebab tiket baru RM7... jimat kan?


aku dengar dari Hot FM Jawa Rangers tadi yang movie nih dah collect more that Titanic!]

jadi, kul 10.25am tu aku dah siap kuar dari rumah [gilerr tol.. g keja dulu pun tak semangat macam nih!!] berjalan menuju ke stesen LRT Sentul Timur [nama baru RapidKL kan??] ni kes nak kejar citer Tooth Fairy kul 12pm.. ahaks... kalau miss kul 12 nih sumer schedule aku lari... sib baik sempat...


Tooth Fairy, 12pm - Box 1, seat tengah... hehehe







citer lain yang aku tengok ialah Legion kul 2.50pm




and also The Spy Next Door jam 5.40pm.







hehehe... tergezut gaks la minah jaga kaunter tu bila aku sebut nak beli tiket tuk movie-movie nih... dah la sampai 3 movie... pehtu 1 tiket setiap 1 movie.. ahhahahaa... siap dia tulun pilih seat yang beshh² lagik...  apa pun... my next post will be my personal comments about the movies....

Tuesday, January 26, 2010

Tired and sleepy...

just finished touching up my blog...[sigh..!!] hopefully i won't have the intention to "make-up" it anymore, for the momment... LOL!! i had enuf, err.. i think..

it's quite painful when you're from the IT field, knew how suppose the things work but can't make it done! and after completing the codes, u can be sure to feel like a total idiot. [another sigh..!!] well.. deserves me rite for not brushing my skills from time to time... just let it "rust" and when the time come for me to use it, the tensed is there...

still have another 15 minutes to harvest

actually just killing the time waiting for my Orchid plants to be harvested... yeahh.. i played BarnBuddy in Facebook since i have nothing to do most of the time, this is my "work"! though it doesn't help me generates any income for me to spend in the reality. hahaha...

ohh yaa... today is where 2 of my frens and 1 of my cuzin celebrating their birthday [burst-day]... so, i'm wishing a very nice happy birthday to Nadhilah Hj Rezali, Nor Esni Abd Rahim and Yang Zarina Abd Rahman... may u all have a bless-full [and blissful] besday... hahahahah... 

Monday, January 25, 2010

Yeay!!

dalam busy dok wat preparetion tuk interview esok nih [do hope u all pray for me on this job] masih sempat nyelit² update my blog and other accounts related to it... specially my Google-connected-accounts [can see my profile: http://www.google.com/profiles/dhila82]  laa... haishhh... siap sumer dah.. puas hati aku... hahahah... bleh concentrate semula pasal interview.. buhsan dah tak keja lama² nih... ahaks!

actually ni gara² follow my Maksu this murning to this half-day workshop bertajuk "Blogging Untuk Wanita Yang Ingin Bekerja Dari Rumah" anjuran New Media Consulting S/B and 7 Figure S/B. well the workshop is from 9am till 1.30pm but it continues sampai an hour later [smua semangat nak berblogging la katakan].. from my point of view, the course is worth it!!! [thumbs up for the speakers ya] even though i did start doing this blog for quite some time, tapi takde lah nak generate income. bukan tanak, cuma the WAY of doing it tu tak pandai. lagipun at my previous company [www.rezzen.com.my & www.juarezlowe.com] i banyak tumpu pada Google AdWords more than using AdSense. jadi bila dah pegi workshop yang macam nih, dapat lah ilmu tambahan tu...




at least, i have made my decision in choosing between AdSense and NuffNang...

apapun, to those yang dah share n follow our blogs, thanks and all the best to us. to those yang belum, dah ready your blogs nanti jangan lupa update ya!

p/s: i type the post at 2.20am tapi saja setting to be publish at 9.30am nanti... site checking as what En Khir bagitau... hehehe

Saturday, January 23, 2010

Pindah rumah, again

well... as the title stated... aku bakal pindah rumah lagi... hahaaha... hampir 2 tahun dok kat KL nih dah masuk kali ke 4 aku pindah... hebat2... sipi2 mau kena pindah balik ke Kedah... hehehe.. sib baik la mama bagi can lagi skali...


Apartment Mawar, Bdr Baru Sentul [aku copy image dari www.fullhouse.com.my]

well... kali nih pindah dalam kawasan apartment yang sama.. tapi selang sebuah blok je... hehehe.. tapi still jenuh nak ngangkut barang2... mana ngan tilam, fridge, kitchen cabinet, washing machine, beg baju, buku, rak buku lagi.. hahaha... Ieja!!!! nanti kita angkut sama2 ek?? en labu pun tulun kan?? ekekeke...

tadi dah kemas kotak2 kasut... tak la banyak sangat... [err.. rasanya lah]... ni nak melipat baju laks.. sib baik aritu aku dah antar balik kedah separuh baju2 n buku2 serta magazines yg tak guna dah... huihhhh... letihh...

Thursday, January 21, 2010

bila dah bosan....

well... bila dah bosan nih tatau nak wat apa... saja la aku cari sinonim perkataan bored kat Google... daripada sumber: http://thesaurus.reference.com/ aku dapatlah hasilnya... hehehe


Main Entry: bored

Part of Speech: adjective
 

Definition: uninterested
 

Synonyms: blasé, disinterested, dull, fatigued, inattentive, sick and tired, spiritless, tired, turned off
 

Antonyms: enthusiastic, excited, exhilarated, interested




p/s: a word a day makes you brighter...

Wednesday, January 20, 2010

www.catcheye.com.my


SALAM..daripada korang on9 je, hasil pon xde, mesti BOSAN kan???

Bosan layan email mcm ni n seumpama ini kan?? haaaa, nie die...sambil on9, sambil cari duit..

beri saya masa 5 minit je boleh? mari sertai saya di catcheyes, jom..

Catcheye adalah sebuah syarikat pengiklanan terbaru di Malaysia, apa yang menariknye anda dibayar untuk setiap iklan yang anda lihat disini, ya, mudah saja, klik2 iklan tak samapai seminit dah dapat duit.

malah mereka membayar kita sehingga level 4 secara infiniti.. katakan anda menaja 10 orang di level 1, kemudian mereka menaja 10 orang lagi sehinggalah 4 level.

tahu tak awak akan peroleh RM11 jika sehari mereka klik untuk 1 iklan, kalau sehari mereka klik 10x anda peroleh RM11x10=RM110 jika sebulan anda akan peroleh RM110x30=RM3300..

banyak tu .. awak tak nak ke? ayohlah sertai saya..benda ni 100% percuma..tak perlu modal cuma perkenalkan kepada 10 orang je.. benda free xkan tak boleh ajak..

untuk maklumat awak,keahlian catcheye telah mencecah 22000 orang sekarang.. jangan berlengah lagi.. Ini bukan penipuan..

hanya klik http://www.catcheye.com.my/?r=54289

Cara nak register:
1.klik link yg kt bwh skali...

2.klik join catcheye now

3.isi maklumat diri,IC dan alamat (penting sebab cek dihantar berdasarkan ini selepas cukup RM50)

4.Isi jawapan:
soalan 1 jawapan A (atas sekali),
soalan 2 jawapan B (yang tengah),
soalan 3 jawapan A (atas sekali).
p/s (jika jawab salah pendaftaran tidak diterima)

5.klik agree and proceed.

Ok siap!! kemudian apa perlu buat?

1.klik sign in
2.lepas sign in klik reward panel
3.Awak lihat akaun awak ade RM1 (bonus) dan link awak.
4.Copy link awak dan gantikan link saya ini dengan link awak.
5.emailkan kepada kawan2.
6.Lihatlah tak sampai sebulan awak dah ade 10 orang di level 1.

percayalah! sebab benda ni 100% percuma. tryla dulu lepas tu nilaikan sendiri sebab benda ni free 100%.. xperlu yuran apa2..yg penting kena rajin dan berusaha tiap2 ari sahaja... xperlu jual barang pun...

tryla dan nilaikan sendiri...

REZEKI TUHAN YG BG..TP,KITE KNE USAHA JGAK KN??
TGGU APE LG?? J0MLA J0IN.. =)

klik, klik, klik kt sini..
http://www.catcheye.com.my/?r=54289


Monday, January 18, 2010

Firehouse - I Live My Life For You


hahaha... sumer lirik lagu aku post arini.. layaannnn.... ahaks..


************************************************************

You know you're everything to me and I could never see
The two of us apart
And you know I give myself to you and no matter what you do
I promise you my heart

I've built my world around you and I want you to know
I need you like I've never needed anyone before

I live my life for you
I want to be by your side in everything that you do
And if there's only one thing you can believe is true
I live my life for you

I dedicate my life to you, you know that I would die for you
But our love would last forever
And I will always be with you and there is nothing we can't do
As long as we're together

I just can't live without you and I want you to know
I need you like I've never needed anyone before

I live my life for you
I want to be by your side in everything that you do
And if there's only one thing you can believe is true
I live my life for you

I've built my world around you and I want you to know
I need you like I've never needed anyone before

I live my life for you
I want to be by your side in everything that you do
And if there's only one thing you can believe is true
I live my life for you

I live my life for you

Ahli Fiqir - Derita Merindu

Actually bila dengar lagu ni dah 3,4 kali, baru aku perasan the wordings of the lyric... personally, this is what i've been thru... anyway... just for you all to enjoy...


************************************************************

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan, kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada, ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah
Kaulah tanda tanya… kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya… kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula

Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan…
Aku masih terkilan

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Jika kau dapat memahami hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahgia
Jikalau bahagia bersamamu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Rossa - Hey Ladies

busan² kat bilik ni... sambil mengemas barang tuk pindah, layan je lah mp3 then cari lirik... ahahah... hope u all enjoy!!...

************************************************************

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semua bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur


Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semua bohong

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur


Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semua bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Saturday, January 16, 2010

Gonna miss my beloved... [sob.. sob...]

hi all... hehehe... well. today sementara nak tunggu masa nak mandi dan nak siap² p ke stesen bas kul 2pm nanti... sempat la blogging kejap... hehehehe

apa yang aku nk kongsi arini? well.. 1stly.. aku masih 50-50 dalam proses nak pulang ke kedah and settle down atau dok lagi kat kl.. tapi setelah bincang ngan my MaMa... we have decided tengok offer job mana yang lagi ok.. then go for it... hehehehe... so... in the mean time.. kena la tulun Miss Ieja Fuad mencari umah bersama² untuk pindah ujung bulan nih... huhuhu... letihsnya nk kemas barang... [sapa² nak menolong di alu²kan sponsor apa yang patut... hhaha]


then yang keduanya, my beloved SE W610i dah rosak... walaupun tak totally damaged [ tapi dah kuar la W tu and sikit calar la], but memang dah sengsara nak guna, siap asik takde kaverej [spelling malay]... sumer kol tak dapat masuk [membuatkan aku hampir miss job offer!!!!], sms pun lepas sejam dua baru dapat... nak send out sms lagi lah hampess... huhuh... tapi aku sayang tul ngan hp tuu... dah lama guna [almost 3 years tuu] siap leh lawan ngan blackberry lagi... leh access email opis, leh browse web... leh post kat Facebook ngan About All nih.... haishhh... beshh la!!! battery pun tahan bila aku dengar walkman ngan radio... kalau caj penuh, takat 8 jam dalam bas aku on je radio n walkman plus gayut² or guna browser, sampai je destinasi, ada balance dalam 40% lagi... beshh kan??? yang paling tak leh tahan, Si Kenit Maisarah asik campak2 je lepas dia main ngan hp tuuu..

disebab kan my beloved tu dah rosak skang nih [tapi dijadikan mainan dan hiburan Si Kenit atas arahan Maktok dia a.k.a my MaMa] aku terpaksa lah kuarkan bajet belanjawan aku untuk beli hp baru... huhuhu... sambut Tahun Baru 2010 ngan W508 lah aku....


nice gak la henpon nih [pada aku] sebab ada most of the requirements yang aku perlukan... eventhough 1 je kurang... takleh nak jadi torch lite time blackout... huhuh... lain² functions sumer ok lah... kena ngan taste aku... just that tak brapa nak biasa ngan flip phone lagi... ehehehe... i'm still working on it... anyway... more info on this fon [to those yang interested] leh la go thru the Sony Ericsson website. and for those yang sama guna hp nih gak... share² lah trip and tricks lain yang ada...

Tuesday, January 12, 2010

Google Translate

hurmm.... dalam kefeningan aku ngan my beloved SE W610i yang agak nak nazak nih... ada gak perkara yang melucukan telah berlaku....

ni sumer kes tulun my fwen wat assignment... gara2 "rajin" terlampau nak copy part by part of the text, aku copy je terus sumer ke Google translator tuu... dan hasilnya setelah aku membuatkan aku cukup bangga ngan Google... ekekekekee.... part pertama yang aku baca ialah Richard Solely dah ditukarkan kepada Richard Semata-mata!!! [sorry ya Mr Richard... not my fault coz technically, it's Google...]


part yang kedua agak tak brapa kena bagi aku ialah --> It is smart! ditukarkan kepada Itu cerdas! cerdassnyyeeeee laaaa.... huhuhuhhu


adess... kenala baca sampai abis sumer tu to make sure takde lagi perkara lain yang sepatutnya tak ditukar bahasa terjadi lagi... huhuhuhuh....

Monday, January 11, 2010

Kesahnya di Puduraya


Haishh.. Aku beli tiket bus dr puduraya kul 2pm. Ni dah lebih 2.30pm baru nak gerak. :@ Wat penat ja aku terkejar2 dari umah. Huhuh.. Kalau tau baek amek bus kul 2.45pm yang dah tau gerak kul 3pm. Hahah...
Sambil2 dengar Hot.fm dari my Sony Ericsson W610i hp [yang da season + asik mengong ja 2,3 arini :-S] dan tengok2 gelagat manusia sekitar puduraya ni, ternampak la 2 orang photographer sedang shoot kawasan ni. Ingatkan model2 dia cun2. Skali 4 orang anggota PDRM!! :-o Huhu.. Cayalah bros eventhough keras giler posing + leh gelak2!! :-P

Adoii jem plak jalan.. Sib baek abg drebar yang bawak bus. Ekekek... Aik..?? Ujan plak dah.. Renyai2 gitu... Hmm... Sedap sket tido dalam bus ni.. Heheh..

Posted 2 this blog using MMS on my SE W610i. B-)

Sunday, January 10, 2010

Just to share a sebuah cerita daripada email


Suatu hari, seorang professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menyewa sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor tersebut memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.  

Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyangkannya; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali.
Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm... nampaknya hari nak hujan ni."

"Ok... semua sudah siap, mari kita balik ke darat", kata Professor itu.

Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.

"Berapa lama dah kamu kerja mendayung sampan?", tanya Professor itu.

"Hampir sepanjang hidup saya", jawab pendayung sampan itu.

"Seumur hidup kamu?", tanya Professor itu lagi.
"Ya", jawab si pendayung ringkas.

"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?", tanya Professor itu.

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya.

Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."

Kata Professor itu lagi, 'Kamu tahu biologi?'

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kasihan... kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?"

Professor itu masih lagi bertanya.

Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.

'Kalau begini, kasihan... kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu. Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu. Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan", kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh.
Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.  

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya,

"Kamu tahu berenang?"

Professor itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ini, kamu bakal kehilangan 100 peratus nyawa kamu", kata pendayung sampan itu sambil berenang sendirian menuju ke pantai.


 
Morale of the Story:


Dalam hidup ini IQ dan jawatan yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kalau kita pandai, berjawatan tinggi dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakala nya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi 'master' dalam bidang yang diceburi.
Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah   pada diri sendiri, untuk apakah ilmu yang dikumpulkan jika bukan untuk digunakan dan boleh digunakan.

Hikmat Inspirasi:


Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian.
Usaha sempurna adalah kemenangan. InsyaAllah.

Wednesday, January 6, 2010

A 'B' Story


haha... this is one of the emails yang menarik aku baca arini... maybe ada antara u all yang dah baca, tapi bagi yang belum, sila lah baca.... enjoy!!!!
****************************************************

A man was driving down the road and ran out of gas. Just at that moment, a bee flew in his window.


The bee said, 'What seems to be the problem?'


'I'm out of gas,' the man replied.


The bee told the man to wait right there and flew away. Minutes later, the man watched as an entire swarm of bees flew to his car and into his gas tank. After a few minutes, the bees flew out.

'Try it now,' said one bee.


The man turned the ignition key and the car started right up. 'Wow!' the man exclaimed, 'what did you put in my gas tank'?



The bee answered,
http://console.mxlogic.com/redir/?1jd7dQPhOYqerCQTzhOPtZ6VI05hmh_BHv2stfVv2iSND3UD0ic2DAbTh5g963t-LuWbXdQQQPtPoFGGFrJzqJ0kgS1mHKG_6lJVsSDtcQsCzBYSyDtZVZyVEVsdEI6Ns1kzh066VCy2HFEw2mQdPYfDwedFCTPqrNEVpKM--re_otD7N7pS








Wait for it.wait for it..







You're just gonna love this..
http://console.mxlogic.com/redir/?1jd7dQPhOYqerCQTzhOPtZ6VI05hmh_BHv2stfVv2iSND3UD0ic2DAbTh5g963t-LuWbXdQQQPtPoFGGFrJzqJ0kgS1mHKG_6lJVsSDtcQsCzBYSyDtZVZyVEVsdEI6Ns1kzh066VCy2HFEw2mQdPYfDwedICTPqrNEVpKM--re_otD7N7pS







I see you smiling
http://console.mxlogic.com/redir/?1jd7dQPhOYqerCQTzhOPtZ6VI05hmh_BHv2stfVv2iSND3UD0ic2DAbTh5g963t-LuWbXdQQQPtPoFGGFrJzqJ0kgS1mHKG_6lJVsSDtcQsCzBYSyDtZVZyVEVsdEI6Ns1kzh066VCy2HFEw2mQdPYfDwedI6TPqrNEVpKM--re_otD7N7pS 


Have a great day !

Tuesday, January 5, 2010

Logic ??



Father: "I want you to marry a girl of my choice."
Son: "I will choose my own bride!"
 Father: "But the girl is Bill Gate's daughter."
Son: "Well, in that case...ok"

Next Father approaches Bill Gates.
Father: "I have a husband for your daughter."
Bill Gates: "But my daughter is too young to marry!"
Father: "But this young man is vice-president of the World Bank."
Bill Gates: "Ah, in that case...ok"

Finally Father goes to see the president of the World Bank.
Father: "I have a young man to be recommended as your vice-president. "
President: "But I already have more vice-presidents than I need!"
Father: "But this young man is Bill Gate's son-in-law."
President: "Ah, in that case...ok"



This is how business is done!!

Moral: Even if you have nothing, you can get anything. But your attitude should be positive.

Saturday, January 2, 2010

GSC Times Square


What to do today? Apa lagi. Td lepas ja sms dengan Ieja yang kat bilik sebelah, trus kitorang siap2 nak kuar. Sib baek tak hujan. Hehe..
Kul 3.50pm td start wayang The Princess & the Frog. Quite a nice movie 2 watch! Very enjoying lah. Hahah.. 4 stars out of 5 from me.
Ni tengah Q nak beli food n drinks for the second movie! Ahaks... Cita apa? Ermm... Avatar la plak. For the second time. Hehe.. Daa..

Friday, January 1, 2010

2010

1st January 2010 has arrived... well... sambutan malam tahun baru pun agak meriah... dengan bunga api dengan pertunjukan dan itu ini... tapi jangan lupa... apa pun... kita mesti berusaha dalam tahun yang baru nih.. jangan azam ja baru.. tapi dah last² baru nak terlaksana... jangan awal² je semangat... masuk bulan depan dah diam...

2009 leaves us with lots of memories... ada yang pahit ada yang manis... kenangan yang ada dibuang jangan... boleh dikenang cuma jangan terlalu asyik... takut nanti terbabas laks di tahun baru...

apapun... selamat tahun baru kepada semua... jangan lupa perkara² yang menuntut perhatian dari diri sendiri dan juga orang disekeliling kita... moga semua kita diberkatiNya dalam apa jua perkara... all the best to all!!

Meh kita pikir²