Ads by

Friday, November 5, 2010

Cerita banjir...

saya adalah salah seorang mangsa bajir.. .famili saya pun adalah mangsa banjir.. termasuk sedara2 saya, jiran2, dan orang kampung saya adalah mangsa banjir... huhuhuhu... sudah masuk hari kelima Kg Kepala Batas di tenggelami air banjir sedalam lebey kurang 1meter...

tak larat laks nak ngarang banyak2... nanti lah bila dah ada idea tuk ngarang... ni sket je k... huhuhuhu... doa2kan lah sumer mangsa banjir selamat....

Monday, November 1, 2010

Ciskek resipi versiku..

ada gak point aku nak nulih blog arini... kesnya ada orang mintak resipi ciskek yang aku wat hasil kombinasi 2 resipi dan aku ubahsuai ikut version aku sendiri.. ahaks... anyway... resipi yang aku refer tu adalah dari --> Blog Norzahirah Ahmad dan jugak di sini --> Resipi dari izzatul.azma. But my own recipe is as follows:


BAHAN A [base]:
1. 5 paket biskut Oat Crunch, finely crushed.
   - aku guna walnut nye, tapi kureng sket bila dah mix ngan
     Oreo. Bleh guna yang Chocolate or leh tukar terus
     kepada 1/2 paket Oreo Cookies sebarang perasa
     kegemaran. If guna Oreo asingkan cream dia dulu.
     kalau nk base tebal leh lebeykan biskut k.
2. 50gm unslated butter, melted
   - guna cara double boiler tuk meltkan butter coz tanak
     hangit... [coz aku kadang ralit.. :-p] tambah butter
     kalau tambah biskut.

BAHAN B [filling]:
1. 2 ketul Philadelphia cream cheese
   - biasanya orang gunakan 3 ketul... aku maleh nk kuar
     p beli lagi seketul. hahahah...
2. 125gm gula castor
   - kalau tanak manis leh kurangkan tinggal 100gm. tapi
     gula ni tak manis sangat pun.
3. 1 cawan whip cream
   - ni aku wat sendiri sebab whip cream dah habis kat
     umah... resipi asal dari eHow ni... tapi aku follow
     steps ja n guna Dutch Lady Low Fat Milk dalam
     50ml. then tambah sebiji telur putih gred A ngan
     1 sudu teh vanila ja. gula tak letak pun.
4. 1/2 paket Oreo Cookies, patah2kan ikut size
   yang anda suka.
   - nak masuk lebey pun bleh gak. boleh pilih
     perasa anda. Either Original, Choc, Strawberry
     or apa2 lah.
5. 1/2 cup sour cream
   - optional k. kalau tanak letak ni, leh ganti dengan
     1 cup plain yogurt. ikut cup yogurt tu sudeyyy..
     aku ganti ngan Nestle Yogurt Drink perasa Lime
     Cucumber and cut off No. 6. hahahhaa....
6. esen vanilla
   - nak letak pun boleh tanak pun takpa sebab dah
     masuk dalam whip cream tadi. kalau letak lagi 1/2
     sudu teh pun bleh. leh gak ganti ngan 1 sudu teh
     lemon juice or 4 sudu teh Peel Fresh Orange Juice.
     [Peel Fresh ni ajaran Puan Nurul Azwa]

BAHAN C [topping]:
1. 2 ketul Oreo Cookies
   - asingkan cream and finely crushed.
2. Lady's Choice Strawberry Jam
   - aku guna ni sebab dah memang ada. yang beshnye,
     tak perlu susah cari strawberry sebab dalam jem ni
     dah siap ada buah. nak senang spread atas kek nanti,
     panaskan air, then double boil the jam for about 2
     minutes.

CARA-CARA:
1. mix Bahan A bagi rata then padatkan dalam loyang bagi
   rata. tekan dengan senduk nasik tu pun senang. aku guna
   loyang bulat saiz 8". masukkan dalam fridge.
2. beat cream cheese sampai kembang, then masukkan whip
   cream, pukul lagi. masukkan whip cream diikuti dengan sour
   cream, gula dan esen vanilla. pukul lagi sampai kembang n
   a bit fluffy.
3. masukkan Oreo Cookies dari Bahan B dan gaul rata,
4. tuangkan filling ke atas base yang telah disejukkan tadi.
5. taburkan Oreo dari Bahan C ke atas filling.
6. sejukkan dalam fridge sekurang2nya 4 jam - best overnight.
7. sebelum hidangkan, spread the jam on top and ready to eat!


BAKED CISKEK:
[ni untuk sapa2 yang tak sabar nak tunggu semalaman macam aku]

1. panaskan oven pada suhu 180degrees for 15 minutes, guna
   grill function.
2. masak kek for about 40 minutes.
3. sejukkan dalam 20 minutes or hingga suam2, then spread
   the jam.
4. masukkan dalam fridge for 2 hours n siap untuk dimakan!

Meh kita pikir²