Ads by

Monday, June 25, 2007

Kawan

Kata mak,
KAWAN tu ibarat lebah,
habis madu sepah dibuang…

Kata abah,
KAWAN tu umpama bunga ros,
dipandang cantik dipegang sakit…

Kata atuk,
KAWAN tu seperti air
terus mengalir…

Kata nenek,
KAWAN tu bak bulan
dipuja dan disanjung tapi nun jauh di
sana…

Kate sedare,
kawan tu macam makanan,
kawan makan kawan!!

Kata abang,
KAWAN tu seperti lembu
mengikut saje ape dikata…

Kata kakak,
KAWAN tu tak ubah macam durian
bau je busuk tapi sedap dimakan…

Kata adik,
KAWAN tu macam biskut
sekejap ade sekejap takde…

Kata aku,
kawan tu tak kisahlah camner…
Walaupun dia ibarat lebah, umpama bunga ros, seperti air, bak bulan, seperti lembu, tak ubah macam durian & macam biskut…

Dia tetap kawan…

Tau tak sebab ape???

Selamanye dia ttp kawan aku…
Sekali aku dah kawan ngan dia
Selamanye dia ttp kawan aku

Gadis, Perempuan, Wanita, Women & yang seerti dengannya…

Well… nothing to say pun sebenarnya… just tengah busan & terpikirkan satu topic yang menarik after reading one of these jokes that i’ve subscribe. Nak tau? baca lah kat bawah nih:

There were 11 people - 10 men and 1 woman - hanging onto a rope that came down from a helicopter. They all decided that one person should get off, because if they didn’t, the rope would break and everyone would die.

No one could decide who should go, so finally, the woman gave a really touching speech saying how she would give up her life to save the others, because women were used to giving up things for their husbands and children, giving in to men, and not receiving anything in return.

When she finished speaking, all the men started clapping. [korang sambung la sendiri citer tuu...]

hurmm… jadi… terbuktilah, hanya dengan kata2, seorang wanita tu mampu menJATUHkan semua 10 lelaki yang ada tu. hehehhe.. although this is a joke, but if we look deeply, it shows that women are capable of doing almost anything and everything to stay on top! unlike most men lah kan… hehehhe…

bukan nk mengata all the men, but some of the men out there kadang2 tak mampu to do all the tasks that can be done by a woman. tak caya?? look around us. seorang wanita, menjadi anak kepada ke2 orang tuanya, menjadi kakak/adik kepada adik beradiknya, menjadi isteri kepada seorang suami, menjadi ibu kepada anak (mungkin anak2) dan berkemungkinan berkerja untuk membantu suami menyara keluarga, masih mampu menjaga keluarganya. pagi2 nak pegi kerja dah tentu kena siapkan sarapan untuk suami n anak2. then bersiap2 nk ke tempat kerja setelah memastikan keperluan suami yang nk ke pejabat dan anak2 yang nk ke sekolah.

di tempat kerja, semua urusan dikendalikan dengan cekap, then petang balik dari kerja, belum sempat berehat, dah sambung kerja rumah - berkemas, memasuh kain baju, pinggan mangkuk, memasak dinner, lipat baju, menyapu sampah etc etc etc… sedangkan suami dah tentu melepak depan tv, takpun kuar beriadah dengan teman2. need i say more?? still, the woman didn’t say anything, but doing her job. kalau ada pun dia merungut, rasanya memang patut lah… hehehhe.. ye tak??

therefore, rather than menyokong statement yang most of the men wrote: "A woman, without her man, is nothing." i think better for me to point out that the statement the women wrote: "A woman: without her, man is nothing." is true! heheheheh… jangan marah ye lelaki2 yang membaca nih. just an opinion.

Monday, June 18, 2007

Fight Dengue!

Hi All… apa khabar sumer??? hopefully sehat walafiat lahkan??? tengah wat apa skang?? keja? lepak? main2? heheheh… well.. apa pun u all tengah wat, hope u guys happy wif it.

anyway, as for me, dapat experience baru… huhuhuh.. tapi kureng best lah sket… gue kena demam panas… huhuh… jangkit dari my mother yang dapat tatau dari mana. tapi naseeb gue kureng baik coz melarat2 sampai kena masuk wad.. tu pun dah selepas 2 hari demam kat umah. mula tu tak dapat nk bangun pagi tulung mama masak untuk bukak kedai pagi isnin tu. then sepanjang hari senin tu asik tdo ja.. sampai petang. mama pun dah xlarat, terus tutup kedai awai n p klinik.

jumpa ngan doc, dia cakap balik makan ubat yang dia  bagi, tapi kalau tak baik kena p spital, takut kena selsema burung. huhuhuhu… dah risau dah nih.. balik tu rehat. selasa tu tak bukak kedai sebabnya mama pun xlarat. takkan la kakak nk masak lak kan… memang xkena lah.. hahahaha… (syyy… xsedap pun ayang masak). kunun rabu lah baru nak niaga smula, tengok2, selasa malam tu, gue lak demam panas macam nak …. sampai kejang sebelah badan xleh nak gerak. nangis2 panggey mama. terus sumer org kelam kabut n bawak p PMC. huuhuhuhu… sakit giler…

sampai sana doc terus check n admit ke wad. yang xtahannye, terus kene cucuk ngan jarum n depan amek darah n masukkan drip. doc kata kureng potasium. ikss iks iksss… kurang lagi??? rasa cam dah lebeh dah…. ahahahah… the next day, doc yang rawat gue masa operates tonsil dulu kata kena denggi lah plak… uiksss… denggi??? mana mai lak???  pehtu tempreture pun turun naik. paling tinggi 40 deg. Cels. huhuhuh…. mau masak telur ayam kalau letak atas dahi masa tu… ahaks… 2 hari temp xturun2, then ada orang yg datang melawat cakap minum air 100+ banyak2… ikss… mama ngan kakak pun apa lagi.. terus pi beli 2,3 botol kat gue. kena lah telan.

n amazingly, alhamdulillah, terus demam reda. tu pun dah hari ke 5 kt wad baru lah demam baik lepas tau kata minum air 100+ kalau kena denggi. yang tak bestnya, kul 6.30/7.00pm ja, terus datang nurse/students datang pasang kelambu. huhuhu… bayangkanlah… dah bertahun gue xtdo dalam kelambu, tiba2 kena tdo dalam kelambu… ikss ikss…. busan tul… rasa cam sempit duniaku ini… ahaks… sib baik balik umah mama xsuh pasang kelambu gak… kalau x.. memang kelam lah gue.. huhuhuhuh…

after 8 days at the wad, finally, doc bg discharge. hurraaayyyyyyyyy!!!!!… best giler… busan lah plak duk kat wad tu lelama… banyak benda gak yang xnyenangkan hati…. nak plak dapat "jiran katil" yang cerewets n banyak mulut. huhuhuhu…. bukan nak mengata orang, tapi, the truth laaa…. tau la mulut tu tak sakit, tapi tulun lah wat cam orang sakit n respek lah kat org lain yang sakit nih.. ikss ikss ikss… heheheheheh….
papepun, i’m glad that i’m alrite skang nih and thanks a lot kepada sumer yang melawat gue during my stay at the PMC n those yang smses n call me, wishing me supaya cepat baik.trimas yang sumer. luv u all… n to mama n ayang… heheheh cayunk mama n ayang!!! (although ayang tolak adik sampai nk jatuh katil malam tu… huh… ampesss tul… kalah orang sakit dia tdoq).

to all of u out there… take care of urself. malang tak berbau… jagalah persekitaran umah kita agar bebas dari sebarang penyakit. papepun, kalau rasa tak sehat, cepat2 lah pi jumpa doc. prevention is better than cure. in my case, gue kira naseeb baik coz xsampai ke tahap berdarah. tapi kita tatau nasebb kita in the future kan?? so.. beware guys!

Meh kita pikir²