Ads by

Monday, June 18, 2007

Fight Dengue!

Hi All… apa khabar sumer??? hopefully sehat walafiat lahkan??? tengah wat apa skang?? keja? lepak? main2? heheheh… well.. apa pun u all tengah wat, hope u guys happy wif it.

anyway, as for me, dapat experience baru… huhuhuh.. tapi kureng best lah sket… gue kena demam panas… huhuh… jangkit dari my mother yang dapat tatau dari mana. tapi naseeb gue kureng baik coz melarat2 sampai kena masuk wad.. tu pun dah selepas 2 hari demam kat umah. mula tu tak dapat nk bangun pagi tulung mama masak untuk bukak kedai pagi isnin tu. then sepanjang hari senin tu asik tdo ja.. sampai petang. mama pun dah xlarat, terus tutup kedai awai n p klinik.

jumpa ngan doc, dia cakap balik makan ubat yang dia  bagi, tapi kalau tak baik kena p spital, takut kena selsema burung. huhuhuhu… dah risau dah nih.. balik tu rehat. selasa tu tak bukak kedai sebabnya mama pun xlarat. takkan la kakak nk masak lak kan… memang xkena lah.. hahahaha… (syyy… xsedap pun ayang masak). kunun rabu lah baru nak niaga smula, tengok2, selasa malam tu, gue lak demam panas macam nak …. sampai kejang sebelah badan xleh nak gerak. nangis2 panggey mama. terus sumer org kelam kabut n bawak p PMC. huuhuhuhu… sakit giler…

sampai sana doc terus check n admit ke wad. yang xtahannye, terus kene cucuk ngan jarum n depan amek darah n masukkan drip. doc kata kureng potasium. ikss iks iksss… kurang lagi??? rasa cam dah lebeh dah…. ahahahah… the next day, doc yang rawat gue masa operates tonsil dulu kata kena denggi lah plak… uiksss… denggi??? mana mai lak???  pehtu tempreture pun turun naik. paling tinggi 40 deg. Cels. huhuhuh…. mau masak telur ayam kalau letak atas dahi masa tu… ahaks… 2 hari temp xturun2, then ada orang yg datang melawat cakap minum air 100+ banyak2… ikss… mama ngan kakak pun apa lagi.. terus pi beli 2,3 botol kat gue. kena lah telan.

n amazingly, alhamdulillah, terus demam reda. tu pun dah hari ke 5 kt wad baru lah demam baik lepas tau kata minum air 100+ kalau kena denggi. yang tak bestnya, kul 6.30/7.00pm ja, terus datang nurse/students datang pasang kelambu. huhuhu… bayangkanlah… dah bertahun gue xtdo dalam kelambu, tiba2 kena tdo dalam kelambu… ikss ikss…. busan tul… rasa cam sempit duniaku ini… ahaks… sib baik balik umah mama xsuh pasang kelambu gak… kalau x.. memang kelam lah gue.. huhuhuhuh…

after 8 days at the wad, finally, doc bg discharge. hurraaayyyyyyyyy!!!!!… best giler… busan lah plak duk kat wad tu lelama… banyak benda gak yang xnyenangkan hati…. nak plak dapat "jiran katil" yang cerewets n banyak mulut. huhuhuhu…. bukan nak mengata orang, tapi, the truth laaa…. tau la mulut tu tak sakit, tapi tulun lah wat cam orang sakit n respek lah kat org lain yang sakit nih.. ikss ikss ikss… heheheheheh….
papepun, i’m glad that i’m alrite skang nih and thanks a lot kepada sumer yang melawat gue during my stay at the PMC n those yang smses n call me, wishing me supaya cepat baik.trimas yang sumer. luv u all… n to mama n ayang… heheheh cayunk mama n ayang!!! (although ayang tolak adik sampai nk jatuh katil malam tu… huh… ampesss tul… kalah orang sakit dia tdoq).

to all of u out there… take care of urself. malang tak berbau… jagalah persekitaran umah kita agar bebas dari sebarang penyakit. papepun, kalau rasa tak sehat, cepat2 lah pi jumpa doc. prevention is better than cure. in my case, gue kira naseeb baik coz xsampai ke tahap berdarah. tapi kita tatau nasebb kita in the future kan?? so.. beware guys!

0 comments:

Post a Comment

Meh kita pikir²