Ads by

Sunday, January 31, 2010

borrowing, promises and lies

apa kena ngena tajuk blog aku arini?? well.. "dedicated" to someone out there..

i admitted it that i too make promises to other people and sometimes ada gak promises yang tak tertunai, lagi... sebab masa dan keadaan yang tak mengizinkan.. buat i do remember the promises... tapi masalahnya bila ada orang yang buat janji demi janji dan janji lagi.... TAPI tak tertunai satu pun!! dah plak tu alasan demi alasan and all type of excuses bleh wujud. like i'm stupid or something. macam mana ye orang macam ni bleh continue their life?? apa petua-petua yang diorang amalkan sampai berjaya melepasi orang² disekeliling?

aku tak kesah kalau nak pinjam harta menda ataupun duit [kalau aku mampu pinjamkan]. tapi biar la paham konsep nak PINJAM DAN BAYAR.. bukan pinjam dan bagi alasan² yang bulls**t [sorry kalau TERkasar] dan kemudian tak bayar. even-though tak banyak yang dipinjam [maybe korang kata aku lebih² sebab orang tu pinjam tak banyak, tapi still he owe's me] tapi sebab asik ngelat nak bayar balik nih, membuatkan aku rasa nak je kata macam² yang kurang patut... [sabo dila, sabo... <- sambil tarik napas dalam²]

kalau betul tak mampu nak bayar, aku bleh la consider [untuk jumlah yang kecik²] jugak keadaan... ini kalau keadaan lebih daripada mengizinkan nak bayar, tapi masih ngelat.. memang tak lama lah tu...

penah ada baca comments kat page member kat Facebook, 1 of my frens said that dia ada dengar orang cakap, kalau ada orang hutang kita, but taknak bayar, dan kita kata TAK HALALkan hutang tersebut, nanti bila meninggal, kedua² roh tu terapung di antara langit dan bumi...[aku pun tak pasti fakta ni sebab tak penah dengar,,, harap ada yang jelaskan]. memang la Islam menuntut kita tolong meringankan beban orang yang berhutang, tetapi ada aturannya la..

apapun... aku dah penat menuntut HAK aku daripada orang tersebut, tetapi dia masih melalaikan hutang tersebut... Pesanan aku pada manusia tersebut: selagi awak tak bayar atau mohon dibebaskan daripada hutang tersebut. HUTANG tetap HUTANG.

5 comments:

abang ensem said...

patut la banyak hantu la ni.. sbb org yg berhutang dan tak dihalalkan pun dah semakin banyak..

dHiLa RoZi said...

hmm... setengah tu berhutang senyap2 tak bagitau orang lain, lepas tu kadang pemiutang tak tau pun orang yg berhutang tu meninggal... apa leh wat...

Anonymous said...

Kite halalkan dan kite mendapat pahala. Kadang kala kite masih boleh survive tanpa dibayar balik pun. Niat sedekah. Insyaalah..mendapat ganjaran dihari kemudian. Rezeki ada dimana-mana.

RAFA HomeBeez said...
This comment has been removed by the author.
dHiLa RoZi said...

kalau tak melupakan tu kategori dendam ke? hurmm...

Post a Comment

Meh kita pikir²